24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

10 veelvoorkomende fouten bij financiële planning

09-05-2023

Ongeacht uw leeftijd of uw huidige financiële positie, een goed voorbereid financieel plan kan u helpen uw levensdoelen te bereiken en u op weg helpen naar financiële onafhankelijkheid. Zelfs met de beste bedoelingen kan het een uitdaging zijn om te weten waar te beginnen. Als dit u aanspreekt, lees dan verder zodat u deze veelgemaakte fouten bij financiële planning kunt vermijden.

1. Geen financieel plan maken

De meeste mensen besteden liever meer tijd aan het plannen van hun volgende vakantie dan aan hun persoonlijke financiën. Ze denken alleen na over vage doelen en weten niet zeker of ze op schema liggen om ze te bereiken. Financiële planning is een lonende oefening die duidelijkheid en een echt gevoel van richting kan geven. Zonder een financieel plan is het moeilijk om te weten waar u heen gaat of hoe u daar gaat komen.

2. Niet communiceren

Beslissingen over geld worden zelden logisch genomen. Emoties en menselijk gedrag domineren meestal de besluitvorming en dit leidt tot verschillende stijlen van het beheren en beleggen van geld. Zonder deze verschillen te bespreken, kan dit leiden tot conflicten tussen koppels. Deze communicatie moet verder gaan dan partners, vooral wanneer er volwassen kinderen zijn die familievermogen kunnen erven. Vaak zijn het de volwassen kinderen die uiteindelijk met dingen te maken krijgen in het geval van zorg op latere leeftijd en het regelen van een nalatenschap.

3. Geen of weinig noodfonds

Het is normaal om te denken dat slechte dingen u niet zullen overkomen. Zonder dit zouden onze voorouders nooit de veiligheid van hun kampvuren hebben verlaten op zoek naar meer. Deze manier van denken blijft diep geworteld in onze hersenen, waardoor veel mensen vaak geld tekort komen als ze hun baan verliezen. Een goede vuistregel is om het equivalent van de kosten van levensonderhoud van ten minste drie tot zes maanden direct beschikbaar te hebben in deposito's.

4. Onvoldoende bescherming

Terwijl de gemiddelde levensverwachting blijft stijgen, zijn veel mensen nu financieel verantwoordelijk voor niet alleen jonge kinderen, maar ook voor oudere gezinsleden. Deze toegenomen verantwoordelijkheid maakt het des te belangrijker om na te denken over hoe dierbaren het zouden redden als u een ernstige ziekte zou krijgen of zelfs zou overlijden.

5. Niet genoeg sparen

Het is gemakkelijk om sparen uit te stellen als u jong bent en de budgetten krap zijn. Hoe later u echter begint, hoe meer u de kracht van het samengestelde interest misloopt en hoe moeilijker het wordt om verloren terrein in te halen. Het kan moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen sparen voor de toekomst en het afbetalen van slechte schulden. Door vroeg goede gewoontes aan te leren, wordt het veel gemakkelijker om te sparen en door dit sparen te automatiseren, vergroot u de kans dat u daadwerkelijk iets spaart.

6. Uw financiële plan niet regelmatig herzien

Het leven is onvoorspelbaar. U kan vandaag plannen maken voor een toekomstig doel en toch is de enige zekerheid dat de veronderstellingen die u nu heeft gemaakt geen werkelijkheid zullen worden. Uw prioriteiten veranderen gedurende uw leven, de belastingwetgeving wordt hervormd en het kan zijn dat u uw doelstellingen moet heroverwegen. Door uw plan regelmatig te herzien, krijgt u de kans om te checken waar u aan toe bent, het geeft u gemoedsrust en de kans is groter dat u zich eraan houdt.

7. Een pensioendatum uit 'het niets' plukken

Beslissen wanneer u met pensioen gaat, is een van de grootste beslissingen die u in uw leven zult nemen en de meeste mensen stellen een leeftijd vast waarop ze willen stoppen met werken zonder na te denken of ze er financieel 'klaar' voor zijn. Pensioenplanning geeft u het vertrouwen dat u weet hoeveel u kunt uitgeven als u met pensioen gaat, hoe lang het geld meegaat en wat u kunt doen om eventuele tekorten te verhelpen.

8. Niet bijwerken van testamenten en begunstigden

Als u een levensveranderende gebeurtenis heeft meegemaakt, zoals een huwelijk, scheiding of het krijgen van kinderen, dient u de voorwaarden van uw testament te herzien. Een goed opgesteld testament zorgt ervoor dat uw vermogen bij uw overlijden terecht komt waar u het hebben wilt. De meeste pensioenen maken bij uw overlijden geen deel uit van uw nalatenschap en vallen dus niet onder uw testament. Wie uw pensioensparen krijgt als u overlijdt, is ter beoordeling van de betreffende pensioenuitvoerder, zij nemen de beslissing op basis van de beschikbare informatie als u eenmaal bent overleden. Om u te helpen bij deze besluitvorming, kunt u een 'uiting van wensen' invullen, ook wel een 'nominatieformulier' genoemd, waarmee u hen precies kunt vertellen wat u wilt dat er gebeurt in het geval van uw overlijden.

9. Estate planning uitstellen

Het gezegde luidt: "twee dingen zijn zeker in het leven: de dood en belastingen". Hoewel dit waar kan zijn, kan het bedrag aan belasting dat u betaalt bij overlijden worden geminimaliseerd met een zorgvuldige planning. Er is geen 'perfecte' oplossing en u moet rekening houden met de balans tussen controle, toegang tot kapitaal en inkomen en hoe snel de strategie effectief zal zijn, om er maar een paar te noemen.

10. Zelf doen

Het bouwen van uw eigen financiële plan vereist veel onderzoek en studie. Voor de meesten is het de tijd en voortdurende inspanning niet waard. Naarmate u ouder, drukker en (potentieel) welvarender wordt, worden uw financiële doelen ingewikkelder. Een financiële consultant kan u helpen tijd te besparen en kostbare fouten te voorkomen en u ook motiveren om actie te ondernemen, zodat u gedisciplineerd blijft over uw financiële strategieën.

Hoewel dit geenszins een uitgebreide lijst is van alle fouten die u kunt maken bij het opstellen van een financieel plan, worden wel enkele van de belangrijkste punten benadrukt waarmee u rekening moet houden. Financiële planning is een lonend proces dat financiële angst kan verlichten en u de stappen biedt die nodig zijn om het meeste uit het leven te halen. De doe-het-zelf-aanpak is niet voor iedereen weggelegd – voor degenen die niet de tijd, vaardigheden en/of discipline hebben om een financieel plan te maken en te volgen, is het de moeite waard om professionele hulp te overwegen.

Als u een van deze fouten heeft opgemerkt bij het maken van uw eigen financiële planning of als u deze in de toekomst wilt vermijden, neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over hoe Expat Beleggen u kan helpen: hello@expatbeleggen.com