24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

5 redenen om met een vermogensbeheerder samen te werken

11-02-2023

Onze rol als uw onafhankelijk fiduciair financieel adviseur is samen met u de beste financiële beslissingen nemen. Per persoon zijn deze beslissingen anders. En dat is logisch, want uw leven is anders dan dat van uw collega's, vrienden of familie.

Toch zien we vaak vergelijkbare zaken bij onze expat klanten. Zo heeft bijna iedereen een verzekering nodig en bouwen de meeste klanten vermogen op via een beleggingsrekening. Dat laatste is nodig door de nog altijd lage spaarrente en behoefte aan een beter pensioen. Daarom kiezen veel van onze klanten voor een beleggingsrekening bij een vermogensbeheerder. Maar hoe levert beleggen via een vermogensbeheerder een beter resultaat op?

1. Ratio - Zelf beleggen kost u rendement

In eerdere blogs schreven we vaak over het gevaar van emotie bij beslissingen over geld. We zijn allemaal vatbaar voor ons gevoel als het onrustig wordt op de beurzen. Of het nu gaat om een daling of juist een harde stijging. Vaak hebben we dan het gevoel dat we actie moeten ondernemen. Dit gevoel is vaak niet rationeel. Daarom is het verstandig om uw beleggingskeuzes uit te besteden aan een partij die objectief naar uw situatie kijkt. Expat Beleggen maakt overwogen keuzes op basis van ratio. Onderzoek wijst uit dat beleggers die zelf keuzes maken 2% tot 4% minder rendement per jaar maken. Vaak komt dit door verkeerde handelingen op het verkeerde moment.

2. Spreiding - Hoe profiteert u van een Nobelprijswinnaar?

Spreiding betekent dat specifieke gebeurtenissen weinig tot geen invloed hebben op het rendement. Een voorbeeld is een faillissement van een bedrijf. Stel dat een bedrijf failliet gaat, dan bent u als belegger uw geld kwijt. Belegt u in meerdere bedrijven, dan wordt uw verlies zoveel kleiner dat het slechts een kleine rimpeling is in het rendement. Expat Beleggen zorgt als uw vermogensbeheerder doorlopend voor de goede spreiding. Door uw portefeuille aan te passen en rekening te houden met de onderliggende bewegingsverbanden die er tussen beleggingscategorieën zijn. Dit laatste klinkt ingewikkeld en is het ook wel. Gewoon even een aandelenindex kopen en niets meer doen is te simpel. Een betere spreiding is mogelijk, waardoor uw risico acceptabel blijft, maar het resultaat verbetert. Professor Harry Markowitz deed hier jarenlang onderzoek naar en won een Nobelprijs. Door gebruik te maken van zijn efficiënte portefeuille theorie wordt een portefeuille optimaal gespreid. Hierbij wordt dan rekening gehouden met het bewegingsverband (correlatie) tussen de verschillende beleggingscategorieën.

3. Discipline - Dit kan u 1,7% extra rendement opleveren

Een goed beleggingsrendement ontstaat ook door discipline. Met discipline bedoelen we: vasthouden aan uw strategie. Stel u gaat beleggen. Dan moet u een bepaalde beleggingsstrategie kiezen. Gaat u 100% in de aandelen? Of 50% in aandelen en 50% in obligaties? U kiest een beleggingsstrategie op basis van uw persoonlijke en financiële situatie. Hoe lang wilt u beleggen? Wat is uw doel? Hoeveel geld kunt u missen? En welk risico wilt u lopen? Om 'discipline' uit te leggen nemen we de 50/50 beleggingsstrategie als voorbeeld. In het jaar 2020 stegen de beurzen in de eerste 6 weken hard, dus met andere woorden: aandelen stegen. De beleggingsportefeuille groeide daardoor scheef. De portefeuille bestond nu opeens uit 70% aandelen en 30% obligaties. Klinkt positief, goedlopende aandelen, maar dat is het niet. U belegt namelijk niet voor niets in een beleggingsstrategie met 50% aandelen en 50% obligaties. Deze strategie past bij uw situatie. Discipline betekent dus dat een deel aandelen verkocht moeten worden en obligaties gekocht, zodat de portefeuille weer in balans is. Na deze 6 weken kwam er een beurscrash door de corona pandemie. De situatie was nu omgedraaid: aandelen daalden en obligaties stegen. Ook hierna moet de portefeuille weer in balans gebracht worden. Dit in balans brengen van de portefeuille gaat tegen onze natuur in. Want waarom zou u goedlopende aandelen of obligaties verkopen? Expat Beleggen maakt deze strategische keuzes voor u. Dit gedisciplineerd in balans brengen van de portefeuille leverde Expat Beleggen een extra rendement op van 1,7% voor onze klanten.

4. Kosten - Een vermogensbeheerder is geen doe-het-zelf aanpak, maar levert dan ook een stuk meer op!

Een vermogensbeheerder kost u een jaarlijkse prestatievergoeding. U betaalt namelijk als hij voor u het overeengekomen jaarlijks rendement behaalt. Leveren wij dan wel genoeg waarde voor de prestatievergoeding die u ons betaalt? De ervaring van onze klanten leert ons dat dit zeker zo is! Dit komt door een aantal zaken. Allereerst kunnen wij vaak beter aankopen dan u als doe-het-zelf belegger. Het is als inkopen als een groothandel. Wij krijgen vrijwel altijd dezelfde oplossingen tegen lagere kosten. Daarnaast kunnen wij door betere spreiding, discipline en een doordacht beleggingsbeleid een beter netto rendement behalen dan de index die u zelf zou kunnen kopen. Een ander voordeel is dat u uw kostbare tijd aan iets anders kunt besteden dan het in de gaten houden van uw beleggingen. Dit is zeker geld waard. Net zoals sommige mensen een schoonmaker inhuren of een tuinier.

5. Koers houden - Beleggen is geen doel op zich

Doordat u bij ons belegt, krijgt uw belegging meer richting. Expat Beleggen zal uw portefeuille blijven aansluiten op uw situatie. Uw belegging is namelijk altijd onderdeel van een persoonlijk financieel plan. Beleggen is dus geen doel op zich en we zetten het alleen in als het past bij uw situatie. Dit zorgt ervoor dat uw vermogen op de juiste manier wordt opgebouwd en u niet te weinig of juist te veel risico neemt. Meerdere onderzoeken tonen aan dat beleggers die vermogen opbouwen via adviseurs tot wel 3,75% extra jaarlijks rendement hebben!

Wilt u hierover een vrijblijvend gesprek? Neem gerust contact met ons op: hello@expatbeleggen.com