5 uitdagingen van financiële planning voor de LGBTQ+ gemeenschap

24/01/2023

De LGBTQ+-gemeenschap is sterk in het overwinnen van hindernissen. Of het nu gaat om het bestrijden van discriminatie op de werkvloer of het eisen van gelijke rechten voor koppels van hetzelfde geslacht, er is in veel delen van de wereld nog een lange weg te gaan om echte gelijkheid te bereiken voor degenen die zich identificeren als LGBTQ+ ... en er is geen tekort aan hindernissen als het gaat om financiële planning voor onze gemeenschap.

Hieronder schetsen we vijf uitdagingen op het gebied van financiële planning waarmee de LGBTQ+-gemeenschap wordt geconfronteerd:

1. Tekort Pensioensparen 🏳️‍🌈

Tegenwoordig is het voor velen van ons moeilijk om voldoende geld te sparen om comfortabel met pensioen te gaan, maar het is nog meer het geval voor de LGBTQ+-gemeenschap die te maken heeft met de loonkloof tussen homo's en transgenders en met discriminatie bij het aanwerven en ontslaan. Wie tijdens zijn professionele leven minder verdient, zal uiteraard ook minder opzij zetten voor zijn pensioen. Uit onderzoek is gebleken dat paren van hetzelfde geslacht over het algemeen een lager mediane pensioensparen hebben dan hetero paren.

Als u LGBTQ+ bent en u maakt zich zorgen dat u niet genoeg gespaard heeft voor een comfortabel pensioen, dan is dit het moment om het probleem aan te pakken. Wij raden u ten zeerste aan om een professionele financieel adviseur te raadplegen die u kan helpen de opties te begrijpen die voor u beschikbaar zijn, ongeacht uw leeftijd.

2. Erven voor koppels van hetzelfde geslacht 🏳️‍🌈

LGBTQ+-rechten gaan gelukkig vooruit, vooral op het gebied van homohuwelijken, dat in steeds meer landen legaal wordt. Helaas lang niet allemaal.

In veel landen waar het homohuwelijk niet wordt erkend, waaronder sommige delen van Azië en zeker in het Midden-Oosten en Afrika, zijn er rechten die hetero's als vanzelfsprekend beschouwen, maar die enorme hindernissen kunnen vormen voor leden van de LGBTQ+-gemeenschap. Een groot probleem voor paren van hetzelfde geslacht die niet legaal kunnen trouwen in het land waar ze wonen, is de overdracht van vermogen tussen echtgenoten wanneer een van de paren overlijdt. Als een verbintenis niet wettelijk wordt erkend, profiteert het paar niet van de vrijstellingen voor successierechten die gelden voor echtgenoten. Nogmaals, het is de moeite waard om financieel advies in te winnen om met een specialist te bespreken of er oplossingen voor dit probleem kunnen worden aangebracht.

3. Rechten voor expats van hetzelfde geslacht 🏳️‍🌈

Expats van hetzelfde geslacht die in hun thuisland trouwen en zich willen vestigen in landen waar het homohuwelijk niet wordt erkend, kunnen te maken krijgen met problemen met betrekking tot immigratie, werkgelegenheid en overlijdensuitkeringen voor partners.

Zelfs waar het homohuwelijk wordt erkend, duurt het even voordat de wetgeving zijn achterstand inhaalt, wat van invloed kan zijn op zaken als nabestaandenuitkeringen. In sommige gevallen ontvangt een partner van hetzelfde geslacht nog steeds niet dezelfde voordelen als een hetero weduwe.

4. Estate planning 🏳️‍🌈

Een testament is een belangrijk onderdeel van een goed financieel plan voor iedereen, maar mogelijk nog meer voor de LGBTQ+ gemeenschap. Helaas zijn familie in veel gevallen niet aan boord met de wens om een landgoed na te laten aan een partner of echtgenoot van hetzelfde geslacht en kunnen gedwongen erfrecht wetten een rol gaan spelen. Het is raadzaam om uw wensen schriftelijk vast te leggen en advies in te winnen over de wetten die van toepassing zijn in het rechtsgebied waar u vermogen bezit.

5. Ethisch beleggen 🏳️‍🌈

ESG-beleggen (environmental, social and corporate governance) wordt mainstream, maar wij hebben gemerkt dat de LGBTQ+-gemeenschap nog gevoeliger is voor ESG-kwesties. Maatschappelijk verantwoord beleggen is voor veel LGBTQ+'ers van groot belang om hun persoonlijke waarden hoog te houden, bedrijven te ondersteunen die hun overtuigingen weerspiegelen en bedrijven te vermijden die tegen hen ingaan.

Financiële planning is belangrijk voor ons allemaal, maar als u lid bent van de LGBTQ+-gemeenschap, heeft u specifieke financiële behoeften. Wij gaan graag met u in gesprek en helpen u bij het opstellen van een goed financieel plan om ervoor te zorgen dat u uw doelen kunt bereiken. Contacteer ons vrijblijvend vandaag: hello@expatbeleggen.com