24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

8 redenen om een financieel consultant in te schakelen

23-02-2023

Als u op de meeste expat beleggers lijkt, zijn deze 2 dingen waar:

  • U besteedt bijna 100x zoveel tijd aan een uitje met vrienden, tv kijken enz. dan aan uw financiën
  • U zit liever in de ochtend- of avondspits dan uw beleggingsportefeuille opnieuw in evenwicht te brengen

U bent misschien ook overtuigd dat een vastgoed belegging een hoger rendement zal opleveren dan aandelen en dat goud waarschijnlijk een vergelijkbaar rendement zal opleveren als aandelen, maar met veel minder risico. Echter, niks is minder waar!

Het is niet verwonderlijk dat de meeste expat beleggers hun financiën saai vinden, er niet veel tijd aan besteden en niet geïnteresseerd zijn in leren over beleggen. Eerlijk genoeg - het is niet iedereen gegeven. 

Er zijn een paar gekken zoals wij die van beleggen houden en er veel meer tijd aan besteden dan gemiddeld. Maar we zijn dan inderdaad in de minderheid. Voor de overgrote meerderheid die niet geïnteresseerd is in beleggen, zal een of andere vorm van uitbesteed vermogensbeheer vrijwel zeker de beste optie zijn. Zo kan Expat Beleggen - een onafhankelijke consultant - enorm nuttig zijn bij het regelen van uw financiële leven, vooral voor zaken zoals pensioenplanning, vermogensplanning en belastingbeheer. Dit is vooral handig als u niet geïnteresseerd bent in uw persoonlijke financiën of een rommelig financieel leven leidt.

De 8 redenen om een financieel consultant in te schakelen

Een goede consultant kan veel meer dan alleen uw portefeuille beheren. Alle goede consultants bieden een verscheidenheid aan niet-beleggingsdiensten, gericht op het verbeteren van uw bredere financiële leven buiten uw beleggingsportefeuille. Dus wanneer moet u de moeite nemen om een financieel consultant in te huren?

1) U overweegt met pensioen te gaan.

De overgang van uw professionele leven naar uw pensioen is een enorme sprong, zowel financieel als mentaal. Het vangnet om extra te kunnen bijdragen aan uw beleggingsportefeuille verdwijnt op het moment dat u met pensioen gaat en uw pensioenpot wordt nu uw enige bron van inkomsten.

Mentaal gaat u van een mindset van overvloed, waarbij u altijd de mogelijkheid heeft om wat langer te werken om uw pensioenpot op te bouwen, naar een mindset van schaarste, aangezien uw eindige pensioenpot het ding wordt waarvan u afhankelijk bent om te overleven tot aan uw dood. Dit is begrijpelijkerwijs een zenuwslopende tijd voor de meeste expats.

Een financieel consultant kan u helpen bij het beantwoorden van de belangrijkste vraag die u zult hebben als u nadenkt over de overgang naar uw pensioen: "Heb ik genoeg?".

Dit is een verrassend moeilijke vraag om te beantwoorden, zelfs voor de professionals. Maar een consultant kan u helpen bij het analyseren van uw inkomen, uitgaven en portefeuille om u te helpen beslissen wanneer u met pensioen gaat. Met behulp van cash flow tools kan een consultant u helpen bij het ontwerpen, implementeren en onderhouden van een asset allocatie- en bestedingsstrategie om aan uw behoeften na pensionering te voldoen.

Zo kan Expat Beleggen u ook helpen met het beantwoorden van vragen over zaken als uw aanspraak op AOW, opties voor pensioenopname, belastingvrije forfaitaire bedragen en de verschillende manieren waarop u geld uit uw beleggingsportefeuille kunt halen.

2) U bent al met pensioen.

Als u al met pensioen bent, heeft u hoogstwaarschijnlijk al financieel advies gekregen. Maar het is nooit een slecht idee om een tweede opinie te vragen en tijdens een gesprek met een financieel consultant uw portefeuille en opnamestrategie nogmaals te controleren, zodat hij u kan geruststellen dat u niet snel zonder geld zal komen te zitten.

3) Er gebeurt iets belangrijks in uw leven.

Belangrijke levensgebeurtenissen betekenen grote veranderingen in uw financiële situatie. Het is de moeite waard om financieel advies in te winnen als u zich in een van deze scenario's bevindt:

  • U gaat trouwen en zoekt advies over hoe u financiën kunt combineren en hoe u ze in de toekomst als koppel kunt beheren,
  • U gaat scheiden en zoekt advies over hoe u uw financiën weer als alleenstaande kunt beheren (dit is met name relevant als u niet degene in de relatie bent die de "geldzaken" deed),
  • U erft geld en zoekt advies over wat u ermee kunt doen,
  • U verandert van baan of type werk (d.w.z. werknemer naar zelfstandige of vice versa) en zoekt advies over de gevolgen hiervan voor uw financiën,
  • U gaat verhuizen en wilt advies over de gevolgen hiervan voor uw belasting-, werkgevers- en AOW-situatie,
  • U neemt beslissingen rond uw pensioen en zoekt advies over wat u het beste kunt doen.

In elk van deze situaties kan de levensgebeurtenis uw voortgang naar datgene waarvoor u heeft gespaard veranderen en een financieel consultant kan u helpen ervoor te zorgen dat u op het goede spoor blijft.

4) U plant uw nalatenschap.

Een financieel consultant kan u helpen bij het opstellen van een testament, volmacht, trusts en planning van successierechten om ervoor te zorgen dat uw vermogen wordt verdeeld in overeenstemming met uw wensen en op de meest fiscaal efficiënte manier.

5) U heeft geen tijd of interesse om te leren over beleggen/financiële planning.

Laten we eerlijk zijn, de meeste mensen vinden dit saai. We hebben allemaal maar 24 uur in een dag en slechts weinigen van ons willen die tijd besteden aan het onderzoeken van in wat we moeten beleggen, het navigeren door belastingregels of ons verdiepen in duurzame opnamepercentages. 

Om het nog erger te maken, kan het zelfs moeilijk zijn om te weten waar te beginnen als u leert over beleggen en financiële planning. Er is een oneindige hoeveelheid informatie te vinden op het internet over dit soort dingen en veel ervan is tegenstrijdig, vooral als het om beleggen gaat. Het vinden van een betrouwbare informatiebron is een onderzoeksproject op zich, voordat u zelfs maar enige vooruitgang boekt met leren over financiën.

Als u een financieel consultant in dienst neemt, hoeft u geen tijd te besteden aan het leren van al deze dingen - hij heeft alle benodigde kwalificaties en ervaring en kan het allemaal voor u uitleggen (als u dat wilt). Of u kunt hem gewoon zijn ding laten doen.

Nog een andere manier om tijd te besparen, is dat bijna elk onderdeel van uw financiële leven vol zit met bergen aan administratie. Iemand anders betalen om al het papierwerk voor u te doen, zal altijd een aantrekkelijk voorstel zijn.

We schreven ook al in een vorige blog hoe veel doe-het-zelfbeleggers slecht opgebouwde portefeuilles hebben. Ze hebben vaker portefeuilles die niet passen bij hun risicoprofiel, houden te veel cash aan, hebben te veel blootstelling aan aandelen in hun thuisland, houden te veel aan in actieve fondsen of afzonderlijke aandelen, zijn niet fiscaal geoptimaliseerd of hebben geen verstandige opnamestrategie. Door dit alles te delegeren aan een consultant, kan hij ervoor zorgen dat uw portefeuille passend en goed opgebouwd is, zodat de waarde van uw beleggingen in de loop van de tijd wordt gemaximaliseerd.

Door een consultant in te huren, koopt u niet alleen uw tijd terug doordat u niet al deze dingen hoeft te leren, u verbetert ook uw portefeuille en verbetert zo ook uw beleggingsresultaten.

6) U moet al uw financiële producten uit elkaar houden.

Vanwege het oneindige papierwerk dat onvermijdelijk gepaard gaat met zaken als pensioenoverdrachten, eindigen veel expats met een indrukwekkende verzameling van diverse financiële producten. Pensioenen bij vorige werkgevers, verzekeringspolissen en dergelijke kunnen gemakkelijk in de vergetelheid raken, of op de stapel "we doen het later wel" komen te liggen.

Ook hier kan een financieel consultant helpen. Expat Beleggen zal door uw financiële producten spitten, samen met u beslissen hoe ze het beste kunnen worden geconsolideerd en deze onderbrengen in een samenhangend en beheersbaar systeem.

7) U wilt een tweede opinie.

Soms is het geruststellend om een grotere controle over uw emoties te hebben. Veel van de scenario's in deze lijst zijn grote beslissingen die u niet verkeerd wilt nemen.

Als u uw eigen onderzoek heeft gedaan, kan het geen kwaad om te controleren of uw gedachten juist zijn, en als u al een consultant in dienst hebt genomen, kan het geen kwaad om te controleren of het advies dat u van een vorige adviseur heeft gekregen, verstandig is.

Zelfs als u geen grote beslissing neemt, hechten veel expat beleggers er ook waarde aan om even een korte controle te hebben om er zeker van te zijn dat ze op het goede spoor zitten. Of dat nu is om ervoor te zorgen dat hun beleggingsportefeuille nog altijd in evenwicht is (in termen van risicoprofiel, diversificatie, fiscale efficiëntie, enz.), of om ervoor te zorgen dat hun pensioenuitgaven er niet toe leiden dat ze binnen 5 jaar failliet gaan. Een onafhankelijk paar ogen van een andere financieel consultant op uw financiële plan kan enorm geruststellend zijn.

8) U maakt zich zorgen over geld.

Met zegt in de volksmond dat uw beleggingen moeten worden geoptimaliseerd om goed te slapen, niet om goed te eten. En eigenlijk zou dat voor uw hele financiële leven zo moeten zijn.

Een consultant kan helpen met die goede-slaap-nacht-factor. Zoals gezegd kunnen wij u gemoedsrust geven door een tweede opinie te geven en u gerust te stellen dat u op de goede weg bent.

Maar voor die beleggers die hun eigen portefeuille niet willen beheren, kan een consultant ook gemoedsrust bieden als portefeuille beheerder. Het kan geruststellend zijn om te weten dat er een vertrouwde fiduciaire is die uw portefeuille nauwlettend in de gaten houdt, wiens taak het is om ervoor te zorgen dat uw portefeuille altijd in evenwicht blijft naargelang uw omstandigheden.

En voor degenen die bijna met pensioen gaan, iemand hebben die kan helpen bij het beantwoorden van de grote vragen: "Komt het wel goed?" en "Heb ik genoeg?" kan veel van de zorgen en onzekerheid verminderen die gepaard gaan met pensioenbeslissingen.

Zo kan Expat Beleggen gemoedsrust bieden als tweede opinie aanbieder, portefeuille beheerder en als helper bij grote beslissingen.

Het is een veel luchtiger, ongrijpbaarder voordeel dan zoiets als vermogensplanning of pensioenconsolidering, maar het bieden van gemoedsrust is niettemin een enorm waardevolle service die wij u kunnen aanbieden. Als het u helpt om 's nachts te slapen, dan moet het de moeite waard zijn om ervoor te betalen!

Moet u een financieel adviseur inhuren?

Laat ons vooraf duidelijk zijn: wij doen geen beroep op een financieel consultant omdat we het beroep zelf uitoefenen. Wij hebben een heel eenvoudig financieel leven en zijn heel ervaren en zelfverzekerd, met minimale administratie, we zullen niet snel met pensioen gaan we slapen 's nachts perfect. Uiteraard zijn wij geen "normale" belegger. Echter, als expat:

  1. werkt u niet in de beleggingssector
  2. brengt uw uw hun weekenden niet door met het doorspitten van beleggingsdocumenten, forums en boeken om over te schrijven op uw blog. 

Wij kunnen dus niet als een rolmodel gebruikt worden, tenzij u net zo geobsedeerd bent door beleggingen en financiën als wij. Voor de meeste expats, en in de juiste omstandigheden, kan een financieel consultant enorm waardevol zijn.

Hij kan u helpen met de grote geldvragen van uw leven: "Gaat het wel goed met me?", "Heb ik genoeg?", "Wanneer kan ik met pensioen gaan?"

Maar deze consultant kan ook inzoomen op het grote geheel en helpen bij de dagelijkse administratie van uw financiële leven. Door een deel van of al uw financiële zaken aan een consultant te delegeren, kunt u kiezen hoeveel van uw leven wordt besteed aan het invullen van documenten, telefoontjes naar hulplijnen van de klantenservice en andere misselijkmakende administratieve taken. Dit is vooral waardevol voor degenen wiens financiële leven een wirwar is van oude werkgeverspensioenen, offshore-trusts of verzekeringspolissen.

Door de administratieve last uit handen te nemen, bespaart een consultant u niet alleen kopzorgen, maar wint u er ook meer tijd mee. Tijd die u aan zinvollere zaken kunt besteden.

Naast de hulp bij de grote vragen, de dagelijkse administratie en de tijdswinst zorgt Expat Beleggen voor uw gemoedsrust. Daarom is de waarde van een consultant niet kwantificeerbaar en is het deze "gemoedsrust"-factor die onze klanten meer waarderen dan wat dan ook.

Bevindt u zich dus in een van de 8 bovenstaande situaties, dan kan het inhuren van een financieel consultant een heel verstandige keuze zijn! Maar dit alles veronderstelt natuurlijk dat u een bekwame consultant inhuurt die in uw beste belang handelt. Proberen erachter te komen of een financieel consultant a) betrouwbaar en b) bekwaam is, is voor geen enkele expat een gemakkelijke taak, maar nog meer voor degenen die misschien niet financieel onderlegd zijn.

Dit is een bijzonder schadelijk probleem in de expat financiële sector, aangezien de mensen die op zoek zijn naar een financieel consultant vaak degenen zijn die waarschijnlijk het minst financieel onderlegd zijn, en dus het meest waarschijnlijk worden misbruikt, of niet weten dat ze worden voorzien van slecht financieel advies door zeer gladde verkopers! 

Boek een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een onafhankelijk financieel adviseur die alleen met een prestatievergoeding werkt.

Krijg deskundige begeleiding om u te helpen uw financiële toekomst beter te plannen, met onafhankelijk financieel advies: hello@expatbeleggen.com