24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Bereidt u voor op een goed pensioen

22-05-2023

Pensioenen zijn van vitaal belang en pensioenplanning is een belangrijk aspect van financiële planning. Zorgen voor voldoende spaargeld en vermogen in uw pensioenfonds is een van de belangrijkste maatregelen voor een goed pensioen.

Als u echter bijna met pensioen gaat en bang bent dat u niet genoeg gespaard heeft, wanhoop dan niet, er zijn nog steeds manieren om uw pensioen te verbeteren voordat u vertrekt. Hier zijn zes suggesties om u te helpen uw pensioensparen te maximaliseren:

Tip 1: Verhoog uw pensioenpremies.

Hoe meer geld u inlegt voor uw pensioen, hoe meer geld u overhoudt als u met pensioen gaat. Als u nog niet het maximaal toegestane bedrag bijdraagt, kunt u overwegen dit te doen om te profiteren van belastingvoordelen en samengestelde rente.

Tip 2: Maak gebruik van werkgeversbijdragen.

Veel bedrijven hebben pensioenregelingen met bijpassende bijdragen. Dit houdt in dat uw bedrijf voor elke euro die u bijdraagt, deze tot een bepaalde limiet zal matchen. Als u niet genoeg bijdraagt om van deze wedstrijd te profiteren, gooit u gratis geld weg.

Tip 3: Overweeg als derde mogelijkheid om uw pensioenen samen te voegen.

Als u verschillende pensioenplannen heeft uit eerdere banen, kan het de moeite waard zijn om ze samen te voegen tot één plan om de kosten te minimaliseren en het volgen van uw beleggingen gemakkelijker te maken. Voordat u een keuze maakt, moet u de kosten en beleggingsopties evalueren.

Tip 4: Herzie uw beleggingsplan.

Uw beleggingsstrategie moet worden aangepast op basis van uw leeftijd, risicotolerantie en pensioendoelstellingen. Als u bijna met pensioen gaat, kunt u overwegen om over te stappen op meer conservatieve beleggingen zoals obligaties en contanten om uw spaargeld te beschermen tegen marktvolatiliteit.

Tip 5: Overweeg om extra bijdragen te storten.

Overweeg extra stortingen te doen aan uw pensioenregeling als u extra geld heeft. Dit is vooral handig als u onlangs een bonus of erfenis heeft gekregen. Houd er rekening mee dat er jaarlijkse bijdrage limieten kunnen zijn, dus neem contact op met uw pensioenplan aanbieder.

Tip 6: Kijk regelmatig naar uw pensioenregeling.

Het is van cruciaal belang om uw pensioenplan regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat het op schema ligt om uw pensioendoelen te bereiken. Kijk uw saldo, beleggingsprestaties en uitgaven na. Overweeg om een financiële professional te raadplegen voor persoonlijk advies over pensioenplanning. Ze kunnen u helpen bij het beoordelen van uw doelstellingen, het inschatten van uw pensioen inkomensvereisten en het ontwikkelen van een strategie om die doelstellingen te bereiken.

Meer weten over pensioenen?

Heeft u pensioenadvies nodig of heeft u interesse om uw pensioen mee te nemen van uw eigen land naar een ander land? Expat Beleggen kan u voorzien van superieur deskundig pensioenadvies.

Neem contact met ons op – hello@expatbeleggen.com – als u wilt sparren met een ervaren en gecertificeerde pensioenadviseur.