24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Betrouwbare adviseur of pathologische leugenaar?

11-04-2023

Veel verkopers leren goede vragen te stellen. Ze luisteren. Net als een topverkoper leren ze misschien uw verjaardag en de verjaardagen van uw kinderen van buiten. Ze sturen misschien geschenken, nemen u mee uit eten of betalen met een charismatische glimlach voor een rondje golf. Sommige verkopers zijn psychopaten met veel van die trekjes. Vijf van deze trekjes zijn oppervlakkige charme, een overdreven hoge mate van eigendunk, pathologische leugens, sluwheid en een gebrek aan wroeging.

Sommige eigenschappen komen u misschien bekend voor als u een offshore-beleggingsproduct heeft gekocht: een charmante man heeft u waarschijnlijk overtuigd om te beleggen. Misschien belde hij u op het werk. Misschien heeft hij u mee uit eten genomen, kaartjes voor u gekocht voor een sportwedstrijd of een fluweelzachte interesse getoond in uw gezondheid en welzijn. We zeggen niet dat iedereen die een offshore-beleggingsplan verkoopt, een mentale schroef los heeft. Maar als ze eerlijk waren over de producten die ze verkopen, zouden er maar weinig expats in beleggen. Expats trappen nog elke dag in deze valkuilen. Financiële verkopers onthullen zelden de volledige waarheid. Ze zijn getraind om u psychologisch te manipuleren om uw geld aan hen te overhandigen.

Welk type persoon zou u dergelijke beleggingen verkopen?

  1. Degenen met heel weinig financiële educatie. Ze begrijpen de producten die ze verkopen niet volledig.
  2. Psychopaten of machiavellisten. Ze begrijpen de producten die ze u verkopen, maar ze laten ze geweldig klinken, zodat ze een grote commissie kunnen verdienen. Ze weten dat deze producten de toekomst van expats kunnen ruïneren, maar het laat ze gewoon koud.

Expats betalen nog steeds de hoogste beleggingskosten ter wereld

Veel verkopers dringen offshore-pensioenen op van levensverzekeringsmaatschappijen op het Eiland Man, Dublin en elders zonder te beseffen dat hun expat-klanten op drie niveaus kosten worden aangerekend: jaarlijkse beheerkosten, kosten om de rekening te openen en verborgen beheerkosten voor beleggingsfondsen. Soms zijn er ook "spiegelfonds" kosten. Deze steken een extra speld in een reeds open wond.

Veel financiële experts geloven al jaren dat hedgefondsen 's werelds hoogste beleggingskosten in rekening brengen. Maar expats betalen nog meer als ze een offshore beleggingsplan kopen.

Het betalen van beleggingsvergoedingen van 4 procent per jaar klinkt misschien niet zo veel. Maar laten we hieronder eens kijken wat voor soort schade het kan aanrichten. Stel u een eenmalige investering voor van € 10.000. Als deze belegging, vóór kosten en vergoedingen, 8 procent per jaar zou opleveren, is dit een winst  van € 11.609 over 10 jaar. Maar als de kosten en vergoedingen 4 procent per jaar bedragen, zal dit een winst opleveren van slechts €  4.840.

Beleggingsproducten die verlammen als een virus

Beleggen met actief beheerde fondsen is hetzelfde als het beklimmen van een neerwaartse roltrap. Degenen die dat doen, vechten meer dan met de zwaartekracht. Zoals alle expats, zult u offshore-pensioenen worden verkocht, ook wel bekend als beleggingsverzekeringen (ILAS's). De kans is groot dat u of iemand die u kent in een van deze beleggingsverzekeringen is getrapt. Verkopers die dergelijke producten verkopen, beloven hoge, belastingvrije opbrengsten.

Als expat bent u een gemakkelijke prooi voor deze zilvertong haaien. Als u in een land woont waar u geen belasting hoeft te betalen over inkomsten uit buitenlandse beleggingen, kunt u legaal offshore beleggen waar vermogenswinsten niet worden belast. U realiseert zich echter niet dat u dit kunt doen zonder een duur, inflexibel offshore pensioen te kopen. Verkopers die dergelijke producten verkopen, verdienen commissies die zo hoog zijn dat ze een lijk zouden doen blozen. Expats die hierin beleggen, worden verstijfd. De beleggingen zijn meestal portefeuilles van actief beheerde beleggingsfondsen gekoppeld aan een verzekeringscomponent. Noch de belegging, noch de verzekering is doorgaans het geld waard.

U hoeft geen 4 procent aan jaarlijkse kosten te betalen. U zou zo weinig als 0,60 procent kunnen betalen. Er is een jaarlijks verschil van 3,40 procent tussen het betalen van 4 procent en het betalen van 0,60 procent aan kosten. Maar zijn de besparingen zo'n groot probleem? Dat hangt ervan af of u kaviaar of kattenvoer wilt eten als u met pensioen bent!

NEEM CONTACT OP!

Als u meer wilt weten over offshore beleggingen of denkt dat u het slachtoffer bent geworden van een pathologische leugenaar, neem dan contact met ons op: hello@expatbeleggen.com