24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Check-up van uw Beleggingsportefeuille

20-04-2023

Onze beleggingsdoelen en houding ten opzichte van risico's zullen in de loop van de tijd veranderen naarmate we verschillende stadia van ons leven bereiken. Uw portefeuille te lang ongecontroleerd laten, lijkt veel op het negeren van het controlelampje in uw auto - u laat de uitkomst aan het toeval over. Als u wilt dat uw portefeuille in evenwicht blijft, moet u ervoor zorgen dat deze regelmatig wordt herzien.

We bekijken waar u aan moet denken bij het beoordelen van uw portefeuille. Hieronder informatie over hoe u uw portfolio kunt beoordelen, maar het is geen persoonlijk advies. Als u niet zeker weet wat goed voor u is, vraag ons dan om persoonlijk financieel advies.

Hoe vaak moet ik mijn portefeuille herbekijken?

Nadat u uw portefeuille heeft opgebouwd, is het belangrijk om uw beleggingen van tijd tot tijd te controleren om er zeker van te zijn dat ze nog steeds geschikt voor u zijn. Er is geen vaste regel over hoe vaak u uw portefeuille moet herzien, maar we denken dat twee keer per jaar verstandig is - op zijn minst één keer per jaar.

U dient uw portefeuille ook te checken wanneer uw omstandigheden of beleggingsdoelstellingen veranderen, of als er grote veranderingen in de markten hebben plaatsgevonden.

Als u uw portefeuille een of twee keer per jaar controleert, moet u de juiste balans vinden tussen controle over uw financiën en het geen last wordt of het uw leven in de weg staat. Als u te veel wijzigingen aanbrengt in uw beleggingen, kan dit op de lange termijn ten koste gaan van uw rendement.

Hoe uw portefeuille beoordelen

Volg een aanpak in zes stappen voor de beoordeling:

 1. Zijn uw redenen om te beleggen, uw omstandigheden of uw doelstellingen veranderd?
 2. Is uw houding ten opzichte van risico veranderd?
 3. Kijk waarom uw beleggingen anders hebben gepresteerd.
 4. Heeft uw portefeuille een herbalancering nodig?
 5. Controleer de kosten van uw beleggingen.
 6. Zijn de fiscale regels gewijzigd?

Essentiële zaken voor het beoordelen van uw portefeuille

We bekijken hieronder de zes stappen in meer detail.

Stap 1 - zijn uw redenen om te beleggen, uw omstandigheden of uw doelstellingen veranderd?

Het is vaak zo dat er iets in uw leven gebeurt en u denkt er niet meteen aan om die verandering in uw beleggingsportefeuille weer te geven. Daarom is het belangrijk om het een onderdeel te maken van uw regelmatige beoordeling.

Een verandering van omstandigheden die van invloed is op uw beleggingsdoelstellingen, valt gewoonlijk in twee categorieën: degenen die worden verwacht en degenen die dat niet zijn, maar die nog gedeeltelijk kunnen worden gepland.

Verwacht

 • Pensioen
 • Overlijden
 • Huwelijk
 • Geboorte Kinderen
 • Huis Kopen
 • Nalatenschap
 • Zorgkosten

Onverwacht

 • Baanverlies / Ontslag
 • Verandering inkomen (hoger of lager)
 • Slechte Gezondheid (persoonlijk)
 • Slechte Gezondheid (familielid)
 • Politieke/Markt onzekerheid
 • Beleggingsrendementen niet zoals verwacht (aanzienlijk omhoog of omlaag)
 • Echtscheiding

De bovenstaande lijst is subjectief en kan van persoon tot persoon verschillen, afhankelijk van omstandigheden en opvattingen.

Als er sinds uw laatste beoordeling verwachte of onverwachte veranderingen zijn, moet u nadenken over hoe dit de manier verandert waarop u moet beleggen.

Welke veranderingen u ook wilt aanbrengen, het is van essentieel belang dat u zich aan uw lange termijn plan houdt en beleggingsbeslissingen niet neemt op basis van korte termijn marktbewegingen.

Stap 2 - is uw houding tegenover risico's veranderd?

Het is belangrijk om uw houding ten opzichte van risico's regelmatig te herzien. Dat is niet omdat het zou moeten veranderen afhankelijk van de richting van de aandelenmarkt, maar omdat het risiconiveau waarmee u vertrouwd bent, in de loop van de tijd kan veranderen.

Naarmate u uw lange termijn doelen nadert, zoals uw pensioen of het kopen van uw eerste huis, is het normaal dat u zenuwachtiger wordt omdat uw beleggingen plotseling in waarde dalen. Als dit het geval voor u is, kan het een goed moment zijn om te controleren of u nog steeds belegd bent op een manier die overeenkomt met uw doelen.

Stap 3 - bekijk waarom uw beleggingen anders hebben gepresteerd

Zorg ervoor dat u de prestaties van elke belegging bekijkt wanneer u uw portefeuille beoordeelt. Dit helpt u niet alleen uw eigen portefeuille te begrijpen, maar helpt u ook om beter te begrijpen hoe verschillende aandelenmarkten en sectoren presteren.

Vergeet niet dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over wat er vandaag of morgen met de aandelen- of obligatiekoersen gebeurt. We beleggen voor de lange termijn, dat is minimaal vijf jaar.

Wanneer u in fondsen belegt, is het zinvol om de prestaties af te zetten tegen de benchmark of sector waarin ze beleggen. Zo kunt u de prestaties van het fonds vergelijken met de bredere aandelenmarkt. Vergeet niet dat er twee soorten fondsen zijn. Actief beheerde fondsen streven ernaar beter te presteren dan de benchmark waartegen ze worden gemeten, terwijl index tracker fondsen ernaar streven een bepaalde index of aandelenmarkt te volgen.

Stap 4 - heeft uw portefeuille een herbalancering nodig?

Herbalanceren gaat over het herstellen van de oorspronkelijke wegingen van de beleggingen in uw portefeuille. Het helpt ervoor te zorgen dat u overeenkomt met het niveau van diversiteit en risico dat u van plan was toen u begon.

Stel dat u besluit om uw portefeuille voor 50% uit aandelen en voor 50% uit obligaties te laten bestaan. We suggereren niet dat dit een goede mix is, het houdt het voor dit voorbeeld gewoon eenvoudig.

Als aandelen sneller zouden stijgen dan obligaties, zou uw portefeuille weging in aandelen meer dan 50% bedragen, waardoor uw portefeuille riskanter zou worden.

U kunt deze opnieuw in balans brengen door opwaarderingen toe te voegen of door regelmatig sparen toe te kennen aan gebieden die onderwogen zijn geworden.

Een andere manier is om een deel van uw beleggingen die het goed hebben gedaan te verkopen, om beleggingen die het slecht hebben gedaan aan te vullen. Het klinkt misschien contraproductief, maar toppresteerders komen meestal in golven en het zal helpen om uw portefeuille weer in evenwicht te brengen.

Stap 5 - controleer de kosten van uw beleggingen

Niemand betaalt graag te veel voor dingen en voor beleggingen zou dat niet anders moeten zijn.

Als belegger is het belangrijk om de relatieve kosten van uw beleggingen te controleren om er zeker van te zijn dat u waar voor uw geld krijgt. Denk na over de kosten, kwaliteit en de geleverde service – zaken als strategieën om verliezen of het genereren van inkomsten te voorkomen.

U moet uw beleggingen niet zomaar verkopen en wijzigen op zoek naar lagere kosten, want de kosten hiervoor kunnen snel oplopen. Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van eventuele initiële kosten en de kosten voor het aanhouden van uw beleggingen. Als u wijzigingen doorvoert op basis van kosten, doe dat dan alleen als u denkt dat u geen waar voor uw geld meer krijgt.

Door de kosten elk jaar te checken, staat u niet voor verrassingen bij veranderingen. Hoewel het zelden voorkomt dat een fonds zijn kosten verhoogt, kunt u, als andere, vergelijkbare fondsen nu lagere kosten hebben, besluiten om een wijziging door te voeren, als het nieuwe fonds u bevalt.

Door de kosten van uw beleggingen te bekijken, kunt u ook afwijkingen vinden die niet juist lijken. Twee index tracker fondsen kunnen bijvoorbeeld dezelfde benchmark volgen, maar verschillende beheerkosten in rekening brengen.

Stap 6 - zijn de fiscale regels veranderd?

Fiscale regels die onze persoonlijke financiën regelen, hebben de neiging om in de loop van de tijd te veranderen. Het is erg belangrijk om eventuele wijzigingen te controleren wanneer u uw portfolio bekijkt. Het kan betekenen dat u moet veranderen hoe u belegt, met name welke rekeningen u gebruikt om uw beleggingen aan te houden, aangezien sommige andere belastingregels hebben.

In eerste instantie kan het beoordelen van uw portefeuille tijdrovend lijken, maar wij zijn er om u te helpen.

Als u eenmaal alles heeft opgezet en een paar beoordelingen heeft gedaan, zal u merken dat het helemaal niet veel tijd kost en het zal uw kansen om uw financiële doelen te bereiken enorm vergroten!

Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com