24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

De Magische Formule voor Beleggen

22-02-2023

Er is geen geheim voor snelle rijkdom, u zal er hier geen vinden. Maar het volgende komt het dichtst in de buurt van een 'magische formule'.

Hoewel deze principes eenvoudig zijn, is het niet gemakkelijk om ze goed te krijgen. Het menselijk brein is geprogrammeerd om te denken dat beleggen ingewikkeld moet zijn. Dat is een van de dingen die de meeste mensen slechte beleggers maken. Hier zijn er 3.

1. Probeer de markt niet te slim af te zijn

Houdt u van een uitstapje naar de bioscoop? Stel u voor dat u tijdens een film constant de zaal binnengaat en verlaat. U probeerde de bioscoopzaal te verlaten tijdens de slechtste delen van de film en u komt opnieuw binnen tijdens de beste. Echter, zonder te weten wat er komt, zou u verschillende fantastische delen missen. Hoe zou u zich daarbij voelen?

Veel beleggers proberen hetzelfde te doen: in en uit beleggingen stappen wanneer ze denken dat de tijd rijp is, maar de beste resultaten komen als we op onze stoel blijven zitten. 

Tal van bewijzen ondersteunen dit (neem fondsbeheerders die, ondanks hun beweringen over markttiming, slecht presteren op de lange termijn). Het missen van de beste dagen, weken en maanden is een dure vergissing.

Net als bij een goede film zit u soms op het puntje van uw stoel, soms lachend, soms in tranen, maar degenen die voor de duur van de film blijven, oogsten de beste beloningen ... emotioneel en financieel.

2. Weersta het najagen van prestaties

U kent het gevoel: u staat in de langste rij in de supermarkt. U ziet de rij naast u sneller bewegen, dus u gaat in die rij staan. Tot uw ontsteltenis komt uw nieuwe wachtrij nu tot stilstand. Ondertussen versnelt de rij naast u die u verliet.

Hoewel dit willekeurig kan zijn in een supermarkt, is het allesbehalve willekeurig in de beleggingswereld. Academisch onderzoek suggereert immers maar al te vaak dat het lot omkeert. Het kan verleidelijk zijn om van het ene beleggingsfonds naar het andere over te stappen wanneer het voelt alsof er geen momentum meer is.

We wisselen van rij in de supermarkt, om erachter te komen dat we sneller bediend zouden zijn als we waren gebleven. Niemand weet wat er in de toekomst zal gebeuren en de snel bewegende rij zal dat waarschijnlijk niet blijven.

Over lange perioden komen de beste prestaties niet voort uit het najagen van winnaars uit het verleden. Dat lijkt immers veel op honden die staarten najagen. In plaats daarvan moeten we een gediversifieerde portefeuille van goedkope fondsen aanhouden en deze elk jaar opnieuw in evenwicht brengen om een doel allocatie te behouden.

3. Overweeg de drijfveren van rendement

"Vergeet niet omhoog te kijken naar de sterren en niet naar beneden naar uw voeten" - Stephen Hawking

Velen zien het marktuniversum in termen van individuele aandelen en obligaties. Dit, om het van professor Hawking te lenen, is neerkijken op uw voeten. Maar het universum, gezien door een krachtige telescoop, bestaat uit planeten, manen, sterren, sterrenstelsels, asteroïden, kometen... de lijst is eindeloos.

Beleggers zouden op dezelfde manier over de markt moeten denken. Ja, er zijn individuele aandelen en obligaties. Maar hoe zit het met de vaak onontgonnen bredere dimensies, die vergelijkbare, relevante kenmerken hebben? Denk aan geografische locatie, bedrijfsgrootte, relatieve prijs, winstgevendheid en valuta.

Weet u wat hier het beste is?

U hoeft geen van deze te begrijpen, of hoe ze werken.

U hoeft alleen maar een divers universum te bezitten en de markten de rest te laten doen.

Beleggers hoeven alleen maar naar de sterren te kijken...

Als u een betere beleggingservaring wilt nastreven, neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com