24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

De media manipuleren uw geest

24-02-2023

In een wereld die enorm wordt beïnvloed door "nieuws", laten we even een kijkje nemen achter de schermen van hoe de media echt werken, hoe de 'zwarte kunsten' van deze industrie gebruikt worden om de kost te verdienen.

Waarom besteden we hier aandacht aan? Omdat we genoeg hebben van een wereld waarin bepaalde blogs indirecte steekpenningen aannemen, marketeers helpen het nieuws te schrijven, roekeloze journalisten leugens verspreiden en niemand daarvoor verantwoordelijk is. Wij "lichten het tipje van de sluier op" omdat wij niet willen dat iemand anders blind wordt!

Denk na over hoe u media consumeert, u leest niet één artikel, u leest waarschijnlijk meerdere artikels die erg variëren. Het is onwaarschijnlijk dat u er iets voor betaalt. Het enige dat de uitgevers willen, zijn het aantal mensen die hun artikel lezen. Journalistiek gaat dus over wat zich verspreidt - niet over wat goed is. Dit zet ons aan het denken over de mentale modellen en hoe de menselijke geest werkt. Neem de financiële pers. Mensen worden hyper over de markten als ze luisteren naar hyperbolische krantenkoppen.

Om de aandacht van de lezers te trekken, overdrijven de media gebeurtenissen en prikkelen ze de emoties van beleggers die zich laten leiden door angst of hebzucht. Het resultaat is altijd een emotioneel spelletje pingpong, dat leidt tot onlogisch beleggingsgedrag (zoals kopen als er een hausse is en verkopen als er een berenmarkt is). Dit gebeurt omdat, als u eenmaal een overtuiging heeft gevormd, het toevoegen van uitzonderingen en rechtvaardigingen gemakkelijker wordt dan het wijzigen of bijwerken ervan.

Onze geest heeft in zekere zin een uitschakel modus. Zo kan u effectief plannen. Als uw geest eenmaal een plausibele verklaring voor iets heeft geaccepteerd, wordt het een raamwerk voor alle informatie die daarna wordt waargenomen. We worden onbewust aangetrokken om alle daaropvolgende kennis die we ontvangen in ons raamwerk te passen en te verdraaien, of het nu past of niet. Psychologen noemen dit 'cognitieve rigiditeit'. De feiten die een origineel uitgangspunt vormden, zijn verdwenen, maar de conclusie blijft: het algemene gevoel van onze mening zweeft over de ingestorte fundering die haar tot stand heeft gebracht.

Overaanbod aan informatie, "drukte", snelheid, vooringenomenheid en emotie verergeren dit fenomeen allemaal. Ze maken het nog moeilijker om onze overtuigingen bij te werken of ruimdenkend te blijven. Als een overtuiging eenmaal is gevormd, heeft de geest de neiging eraan vast te houden. Het accepteren van nieuwe ideeën wordt moeilijk.

Misschien is het best om de volgende uitspraken te overwegen:

  • De beste manier om geld te verdienen is door te speculeren op de volgende sector die door de media gepromoot wordt.
  • Ik kan geld besparen door mijn eigen beleggingen te kiezen.
  • Dit is niet het beste moment om in de markten te beleggen.

Deze uitspraken worden sterk beïnvloed door reeds bestaande overtuigingen. Zelfs de meest intelligente mensen kunnen in de val lopen (wij horen dit vaak van zeer succesvolle expats). 

De geest sluit zich af en laat geen nieuwe informatie binnen. De truc, als die er is, is om werkende overtuigingen te vormen, geen permanente overtuigingen. Blijf ruimdenkend en laat u niet alleen beïnvloeden door de publieke opinie!

De verstandige belegger heeft geleerd verder te kijken dan de kleurrijke bijvoeglijke naamwoorden die dagelijkse marktschommelingen beschrijven en zijn ogen gericht te houden op lange termijn trends.

Als u als expat op zoek bent naar degelijk financieel advies, is het belangrijk een fiduciaire adviseur te kiezen. 98% van de expat financiële adviseurs ontvangen commissies/provisies uit de verkoop van financiële producten, wat leidt tot belangenvermenging. 

Bij Expat Beleggen werken we alleen met een prestatievergoeding, wat betekent dat ons advies onbevooroordeeld en in uw belang is. Neem vandaag nog contact op voor meer informatie omtrent onze diensten: hello@expatbeleggen.com