24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

De zekerste weg naar succesvol beleggen

26-02-2023

Er zijn bijna oneindig veel manieren om succesvol te beleggen. Als succes eindigt met een portefeuille die groot genoeg is om uw beleggingsdoelen te bereiken, of dat nu vervroegd pensioen is, kinderen aan de universiteit te laten studeren of een erfenis na te laten, dan zijn er talloze manieren om daar te komen.

U kunt in de loop van de tijd een omvangrijke portefeuille samenstellen door elke combinatie van aandelen, fondsen, activa klassen, valuta's, regio's, investeringsmanagers,  tijd horizons, bijdrage niveaus en beleggingsfilosofieën te gebruiken.

Hoewel de combinaties van variabelen om te slagen in beleggen bijna onbeperkt zijn, zijn er maar een paar manieren om te mislukken. Omdat er zoveel manieren zijn om te winnen en maar een paar manieren om te mislukken, gaan we hierna focussen op niet verliezen omdat dit veel belangrijker dan proberen te winnen.

Als we erin slagen om te voorkomen dat we verliezen, nemen onze kansen om te winnen exponentieel toe. Dus hoe voorkomen we dat we verliezen? Laten we eens kijken hoe u wel kunt falen in beleggen.

Hoge kosten betalen.

Hoge kosten zijn als een marteling voor uw beleggingsportefeuille. Het effect is op korte termijn niet waarneembaar, maar op lange termijn is het verwoestend. Het bedrag dat u aan kosten betaalt, is immers de beste voorspeller van uw toekomstige rendement. Door bijvoorbeeld over te stappen van een portefeuille met 2% kosten per jaar naar een portefeuille met 0,5% jaarlijkse kosten, is het resultaat na 40 jaar 92% extra in uw portefeuille, uitgaande van een rendement van 5% per jaar. U zou de omvang van uw portefeuille bijna kunnen verdubbelen door niets anders te doen dan de kosten te verlagen!

Geconcentreerde posities innemen.

Er is geen snellere manier om een deel van uw portefeuille te verliezen dan door een deel ervan in te zetten op een enkele positie. De aantrekkingskracht van concentratie is moeilijk te weerstaan als het de potentie heeft om snel rijk te worden - maar beleggen gaat niet over snel rijk worden. Het gaat erom verliezen te vermijden en langzaam rijk te worden. Onthoud: "U kunt niet binnen een maand een baby krijgen door negen vrouwen zwanger te maken." Doe niet zoals George Maddox, wiens pensioenpot $ 1,3 miljoen waard was toen hij met pensioen ging, om vervolgens binnen enkele maanden te dalen tot minder dan $ 4.000. Hij had alles belegd in aandelen van één bedrijf - zijn werkgever - Enron ... !

Een geconcentreerde positie is een voorbeeld van een mislukking. Maar er zijn nog meer schakels in de keten van ons beleggingsportfolio. We weten allemaal dat we moeten diversifiëren op activa klassen, sectoren, regio's, valuta's. Maar we moeten ons ook veilig stellen op alle gebieden die verband houden met onze portefeuille. Geen enkele mate van diversificatie van activa klassen zal u redden als u uw portefeuille overdraagt aan een gewetenloze product verkoper die met commissies betaald wordt. 

Hefboomwerking gebruiken.

Er zijn maar drie manieren waarop een slim persoon failliet kan gaan. Vrouwen (of mannen?), sterke drank en ... hefboomwerking. Terugkijkend op een grafiek met historische rendementen voor Amerikaanse/wereldwijde aandelen, kan het verleidelijk zijn om te proberen het rendement te versnellen van wat een betrouwbaar fantastische lange termijn belegging is geweest. Doe het niet! Als aandelen met 50% kunnen dalen, hoeven hun verliezen niet te worden vergroot door middel van hefboomwerking. Niemand kan meer dan 50% van zijn geld verliezen!

Belastingen negeren.

Net als te veel betalen aan kosten, zijn belastingen ook een van de boosdoeners voor uw portefeuille. Bescherm uw portefeuille tegen belastingen door te profiteren van regelingen zoals werkgeverspensioenen. Zorg ervoor dat u uw vermogenswinsten en inkomstenbelastingen beheert voor die beleggingen die buiten uw belastingen worden gehouden.

Gratis geld negeren.

Aanvaard het pensioenplan van uw bedrijf. Zelfs als de fondsen waarin u via uw bedrijfspensioenregeling kunt beleggen in fondsen die niet ideaal zijn, zijn de pensioenbijdragen van uw werkgever altijd meer waard dan de beste fondskeuzes.

Prestaties najagen.

Niets vernietigt sneller dan prestatiejacht. Of dat nu is door alles te verkopen tijdens een marktcrash, alles beleggen in de best presterende aandelen of het opgeven van uw gekozen beleggingsstrategie, het najagen van prestaties is een gegarandeerde manier om te mislukken.

Uw portefeuille frequent controleren.

Dit is een onfeilbare route naar prestatiejacht. Hoe vaker u uw portefeuille controleert, hoe groter de kans dat u een positie tegenkomt die het de laatste tijd slecht heeft gedaan - en daarom is de kans groter dat u uw verliezers verkoopt. Aan de andere kant, hoe vaker u controleert of uw portfolio het goed doet, hoe groter de kans dat u zich gaat vervelen met wat lijkt op langzame vooruitgang en snellere winsten najaagt. Probeer niet binnen een maand een baby te maken.

Naar de perfecte portefeuille zoeken.

Gemiddelde rendementen over een bovengemiddelde periode leiden tot extreme rendementen. Samengestelde interest gaat niet over het behalen van het hoogste rendement. Het gaat om het behalen van een redelijk goed rendement voor een zo lang mogelijke periode.

Te veel risico nemen.

Teveel beleggen in aandelen loopt het risico te capituleren als de markt daalt. De slechtste tijd om uw ware risicotolerantie te ontdekken, is tijdens een crash. Helaas gebeurt dit voor de meeste beleggers. Voordat u gaat beleggen, moet u ervoor zorgen dat u belegt in overeenstemming met uw risicoprofiel.

Te weinig risico nemen.

Als u te weinig in aandelen belegt, loopt u het risico dat u uw beleggingsdoelen niet haalt. U zult kleinere verliezen lijden als de markt daalt, maar op de lange termijn laat u geld op tafel liggen door niet genoeg in aandelen te beleggen. Die extra rendementen gaan ten koste van bijkomende jaren dat u professioneel actief moet blijven, of een lagere levensstandaard als u met pensioen gaat. Voordat u gaat beleggen, moet u ervoor zorgen dat u belegt in overeenstemming met uw risicoprofiel.

Gokken.

Beleggen en gokken kunnen hetzelfde aanvoelen. Beide zijn riskant en beide kunnen u geld opleveren. Echter, de belangrijkste verschillen zijn als volgt:

  • Het verwachte rendement van beleggen is positief (en neemt toe met de tijd), vergeleken met het negatieve verwachte rendement van gokken (dat afneemt met de tijd).
  • Beleggen is een activiteit op lange termijn, gokken is op korte termijn.
  • Het is mogelijk om de kans op succes vergroten met beleggen, maar niet met gokken.
  • Het slechtste scenario is gunstiger bij verstandig beleggen dan bij gokken.
  • Gokken is een nulsom spel, waarbij de winst van de een het verlies van de ander is. Beleggen is een spel met een positieve som waarbij alle deelnemers kunnen winnen.

Het niet genoeg tijd geven.

Componeren gaat langzaam. En dan is het ongelooflijk snel.

Het niet doen.

Hoe langer u wacht met beleggen, hoe meer u moet sparen om te komen waar u wilt zijn. De markt geeft gratis geld in de vorm van samengestelde rente - laat het niet op tafel liggen!

Als het u lukt om al deze valkuilen te vermijden, is de kans groot dat u het beleggingsspel wint. Als u beslist uw beleggingen aan ons uit te besteden, betekent dit dat u niet op zoek bent naar de perfecte portefeuille, maar dat u een passend risico neemt zodat u vooruit gaat om uw faalkans te verkleinen.

De zekerste weg naar succesvol beleggen en een mislukking te vermijden, is door ons de kans te geven omdat we onze inspanningen altijd richten op het niet schaden van uw beleggingsdoelen, contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com