24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Expats: denk goed na voordat u een offshore beleggingsproduct koopt!

01-03-2023

Op een gegeven moment kunnen expats overwegen om te beleggen via een van de vele offshore producten die door gewetenloze verkopers worden verpatst. Het is begrijpelijk waarom het promotiemateriaal voor deze offshore beleggingsplannen zo overtuigend kunnen zijn. Het gladde verkooppraatje kan ongeveer als volgt gaan:

"U hebt de mogelijkheid om te beleggen in een offshore spaarplan dat wordt aangeboden door toonaangevende verzekeringsmaatschappijen in een offshore-jurisdictie met lage belastingen zoals o.a. op het eiland Man, de Kaaimaneilanden, Mauritius enz. De aanbieders van deze producten zijn hebben allen de wereldklasse op het gebied van regulering en transparantie. Premium multi-valuta spaarplannen zijn beschikbaar, met ingebouwde flexibiliteit, gemakkelijke toegang en een breed scala aan beleggingsfondsen. Afhankelijk van hoeveel u wenst te beleggen, is er een bonus van 110% en meer mogelijk. U kan onbeperkt fondsen aan- en verkopen zonder kosten enz."

Het bovenstaande aanbod kan ook vergezeld gaan van een hypothetische grafiek die laat zien hoeveel uw spaarplan in de loop van de tijd waard zou kunnen zijn. Maar wat niet wordt uitgelegd, is dat de berekening is gebaseerd op een onrealistisch hoog rendement, gezien de aanzienlijk hoge kosten die aan dergelijk verbonden zijn.

Op basis van dit soort marketing is het begrijpelijk dat veel expats in de verleiding komen om in zo'n spaarplan te stappen. Maar voordat u gaat acteren, loont het echt om uw huiswerk te maken. Om u te helpen beoordelen of deze spaarplannen zinvol zijn voor u, hebben we de volgende lijst samengesteld met dingen die u moet weten:

U koopt niet zomaar een offshore-belegging; u koopt beleggingen in een offshore levensverzekeringsverpakking

Hoewel dit punt misschien over het hoofd wordt gezien in de marketing, moet u begrijpen dat u belegt in een verzekeringsstructuur zoals gedefinieerd onder de wetten van een offshore-jurisdictie (het Eiland Man enz.) en u moet ook begrijpen waarom dit een slechte deal is. De veronderstelde aantrekkelijkheid van beleggen in een verzekeringspakket zijn de belastingvoordelen die u zou kunnen toekomen. Maar afhankelijk van uw situatie heeft u misschien niet veel aan deze voordelen. Helaas zijn er verschillende nadelen aan het gebruik van een verzekeringsverpakking om beleggingen te huisvesten:

 • De koper moet een langlopende verplichting aangaan (meestal tussen de 5 en 25 jaar) die alleen tegen hoge kosten ongedaan kan worden gemaakt.
 • De structuur van de verzekeringspolis maakt het gemakkelijker om kosten te verbergen. Aanzienlijke verdoken kosten waardoor het moeilijk wordt om erachter te komen hoeveel er regelmatig in vergoedingen van uw hard verdiende spaargeld wordt afgetrokken.
 • Afhankelijk van uw situatie kan het zijn dat u tegen een laag belastingtarief kunt beleggen met een offshore beleggingsrekening, zonder de verzekeringsverpakking.
 • Wanneer u naar uw thuisland terugkeert, is het meestal dat uw belastingdienst de offshore-structuur niet als verzekering erkent, waardoor het uitstel van belasting verloren gaat.

De kosten van zo'n offshore beleggingsplan lopen op

De details kunnen variëren tussen verzekeringsmaatschappijen en plannen. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen: de kosten die ermee gemoeid zijn, zijn aanzienlijk en helemaal niet transparant. Als u bijvoorbeeld alle vergoedingen optelt die gedurende de looptijd van uw plan worden afgetrokken, kan het zijn dat uw eindinvestering 30-40% minder waard is dan wanneer uw beleggingen niet in een verzekeringsverpakking waren. Als algemeen overzicht zijn hier enkele van de kosten die in rekening kunnen worden gebracht:

 • Kosten voor initiële eenheden: ook wel onkostenvergoeding genoemd, deze vergoeding kan variëren van 1% tot 1,5% per kwartaal, of 4% tot 6% per jaar. Het wordt gedurende de looptijd van het plan toegepast op de eerste eenheden die in de eerste 12-18 maanden zijn gekocht.
 • Administratieve kosten voor de fondsen waarin u belegt: variërend van 0,7-1,2% per jaar, deze vergoeding wordt in maandelijks afgetrokken van actuele waarde van het fonds en wordt niet uitdrukkelijk vermeld op uw rekeningafschrift.
 • Doorlopende beheer vergoeding: verzekeringsmaatschappijen rekenen een extra vergoeding van maximaal 0,75% per jaar voor beheer.
 • Adviseurskosten: verkopers ontvangen 1% extra van uw spaarplan waarde per jaar voor het namens u selecteren van fondsen.
 • Initiële commissie: afhankelijk van het plan en het bedrag dat u belegt; er wordt ook een vergoeding van 5-8% in rekening worden gebracht telkens wanneer u een extra premie in uw plan belegt.
 • Externe Fondskosten: Deze kosten worden in rekening gebracht door het beleggingsfonds en staan niet op uw rekeningafschrift. Deze kosten zijn inclusief beheerkosten en administratiekosten. Deze vergoedingen worden afgetrokken van de actuele waarde van het fonds en kunnen oplopen tot 3,5% per jaar.

U betaalt het grootste deel van de afkoopkosten, zelfs als u uw spaarplan niet afkoopt

De kosten van het afkopen van een plan zijn gebaseerd op een percentage van de aanvankelijk gekochte eenheden, waarbij het percentage in de loop van de tijd afneemt. De hoge afkoopboete voor het opgeven van uw spaarplan vormt een psychologische barrière om te voorkomen dat expats hun spaarplan voortijdig beëindigen. Toch betekenen de hoge lopende kosten die worden toegepast op de initiële eenheden (lagen van kosten die in totaal meer dan 8% per jaar bedragen) dat de netto contante waarde van wat er aan het einde van het plan overblijft, vandaag niet veel waard is. In beide situaties wordt een aanzienlijk bedrag in mindering gebracht, hetzij in een vooraf betaalde afkoopsom als u het plan voortijdig beëindigt, hetzij in doorlopende kosten als u het aanhoudt tot het einde van de looptijd.

Er zijn veel betere opties

De marketingliteratuur suggereert mogelijk dat offshore-beleggingsprogramma's die gebruik maken van verzekeringsverpakkingen de meest kosteneffectieve manier zijn om een offshore-beleggingsportefeuille te structureren. Tegenwoordig zijn er echter veel meer kosteneffectieve manieren voor expats om offshore te beleggen. Als u bijvoorbeeld verwacht dat het gemiddelde rendement van de markten 9% per jaar zal zijn over een periode van 25 jaar dat u van plan bent te beleggen, overweeg dan de volgende twee keuzes:

 • Offshore-spaarplan binnen verzekeringsverpakking met $ 1.000 maandelijkse bijdragen gedurende 25 jaar. Geen commissies vooraf of expliciete vergoedingen voor advies, 1,2% per jaar aan kosten voor fondsen, 1,5% kosten voor initiële kosten per kwartaal en 2% per jaar gemiddelde kosten voor externe fondsen. Totale bijdragen: $ 300.000. Eindwaarde plan: $ 596.158. Rendement: 5,29%.
 • Offshore-beleggingsportefeuille via een goedkoop en transparant beleggingsplatform met een maandelijkse bijdrage van $ 1.000 gedurende 25 jaar. Totale portefeuille kosten van gemiddeld 0,56% per jaar, inclusief bewaarloon en totale kosten van het fonds. Totale bijdragen: $ 300.000. Einde van planwaarde: $ 978.146. Rendement: 8,74%.

Op basis van bovenstaande cijfers houdt u na 25 jaar veel meer over als u kiest voor de offshore-beleggingsportefeuille zonder de verzekeringsverpakking.

Samengevat

Voordat u een offshore-beleggingsplan koopt, is het belangrijk om alle voorwaarden van het plan zorgvuldig te lezen. Overweeg of u enig belastingvoordeel krijgt door het gebruik van een offshore-verzekeringsstructuur versus simpelweg beleggen in een offshore-beleggingsrekening.

Maak een spreadsheet op om het plan in de loop van de tijd te modelleren en neem alle kosten, al dan niet verborgen, op. Wat de verkoopliteratuur u niet uitdrukkelijk vertelt, kan duidelijk worden: als u eenmaal akkoord gaat met de aankoop van het spaarplan, is uw belegging onderworpen aan een gelaagde vergoeding structuur die uw beleggingsopbrengsten aanzienlijk kan verlagen, met 30-40% per jaar, en daardoor dramatisch lager de waarde van uw totale belegging in de loop van de tijd. Uw geld is niet langer van u; uw beleggingen zitten tot 25 jaar vast in de verzekeringsverpakking en de polis kan alleen tegen hoge kosten worden afgekocht. Het loont echt de moeite om eerst de analyse te doen. 

Ontdek hoe financiële planning of vermogensbeheer u kan helpen.

Krijg antwoord op uw vragen over beleggen en/of pensioen. Het is stressvrij, we zijn er om u te helpen: hello@expatbeleggen.com

Wij adviseren expat klanten over de hele wereld.