Geen Stress!

25/01/2023

Het motto van "Geen Stress" past bij de levensstijl op een tropisch eiland. Na een verzengend 2022 voor de markten en een toenemende kans op een recessie dit jaar, zou het u vergeven zijn te denken dat "geen stress" een oxymoron is wanneer het wordt toegepast op hoe beleggers momenteel zouden moeten denken - maar verhoogde emoties vertroebelen vaak het oordeel en kunnen leiden tot irrationele besluitvorming.

Het beroemde citaat van Warren Buffet dat beleggers "angstig moeten zijn als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als anderen bang zijn" wordt zo vaak aangeprezen dat het een beetje een gemeenplaats is geworden, maar het beschrijft moeiteloos de opportunistische mentaliteit die beleggers zouden moeten hebben in turbulente markten. Gegevens bewijzen echter dat beleggers geneigd zijn het tegenovergestelde te doen. Wereldwijde beleggingsfondsen kenden een jaar van uitstroom doordat uitverkoop op de financiële markten beleggers ertoe aanzette hun beleggingen te verzilveren. Zoals Buffet aangeeft, zijn er in volatiele tijden vaak opportunistische toegangspunten beschikbaar voor beleggers om verdere beleggingen te doen, waardoor een belegger zelfs zijn gemiddelde kosten kan verlagen voor posities die mogelijk in prijs zijn gedaald.

Dus, waarom doen beleggers vaak het tegenovergestelde van wat ze zouden moeten doen in een berenmarkt? Angst! Angst dat hun beleggingen in waarde kunnen blijven dalen als ze nu niet verkopen en vrees dat de markten zich nooit zullen herstellen. Er zullen beren markten komen en dat kan een enge gedachte zijn, vooral na een tien jaar durende stieren markt waarin het leek alsof de financiële markten niets anders deden dan stijgen. De geschiedenis leert ons dat een beren markt altijd al van kortere duur is dan stieren markt en uiteindelijk hebben markten zich altijd hersteld van zelfs de grootste uitverkoop. Dat betekent dat een beren markt een geschikt moment biedt om nu te beleggen!

Goed gediversifieerde fondsen kunnen ook helpen de impact van een beren markt op de portefeuille van een belegger te verminderen door de opname van defensieve activa die niet gecorreleerd kunnen zijn met aandelenmarkten.

Bij Expat Beleggen hebben we de "Geen Stress"-mentaliteit volledig omarmd door kalm en logisch te blijven bij het analyseren van nieuwe kansen waarvan we denken dat ze hun vruchten zullen afwerpen.

Hopelijk herinnert u zich na het lezen van deze blog aan het motto "Geen Stress" wanneer u een paniek opwekkende krantenkop ziet over verdere pijn op de aandelenmarkt en beseft dat dit een goede kans kan zijn voor een lange termijn belegger. Op zijn minst kan het u ertoe aanzetten een vakantie te boeken, zodat u uw zorgen kunt vergeten.

Zoals altijd, kan u ons contacteren voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com