24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Geld en huwelijk voor LGBT+: wat u moet weten

12-02-2023

Voor LGBT+ die besluiten in het huwelijksbootje te stappen, is het belangrijk om uw financiële plannen te bekijken en de financiële gevolgen van het huwelijk te begrijpen. Deze volgende tips kunnen u helpen.

Hoewel het beheren van geld als een koppel misschien niets nieuws is, kan het huwelijk een heel ander financieel kader aan een relatie geven. Dat is waar, ongeacht van wie u houdt, of u nu een relatie van het andere geslacht of van hetzelfde geslacht heeft. Toch hebben leden van de LGBT+-gemeenschap vaak te maken met unieke financiële overwegingen, zelfs nu men tegen discriminatie op het werk is en het homohuwelijk erkend wordt als een wettelijk recht in vele landen. Daarom raden wij u aan om de volgende elementen van uw gezamenlijke financiële leven te bekijken:

  • Pensioensparen. Een financieel adviseur kan u helpen bepalen hoeveel u moet sparen om uw huidige levensstijl vol te houden tot aan uw pensioen. U wilt ook weten op welke pensioenuitkeringen u wettelijk recht heeft als echtgenoot. Als u al pensioenrekeningen heeft, controleer dan uw begunstigingsclausule om er zeker van te zijn dat ze uw huidige intentie weerspiegelen.
  • Gezinsplanning. Koppels van hetzelfde geslacht die kinderen willen krijgen, hebben te maken met extra uitgaven, zoals het betalen van een draagmoeder, die al snel meer dan zes cijfers kan kosten. Wij raden onze klanten aan om minstens drie tot vier jaar voordat ze van plan zijn een kind te krijgen, te beginnen met sparen.
  • Fiscale overwegingen. Wij merken op dat pas getrouwde paren soms verrast zijn door de zogenaamde huwelijksboete, de belastingverhoging waarmee veel paren te maken krijgen als ze hun inkomen combineren en gezamenlijk aangifte doen als gehuwd. Wij adviseren om uw gezamenlijke belastingplicht te beoordelen en manieren te onderzoeken om uw belastbare inkomen te verlagen, zoals profiteren van fiscaal uitgestelde pensioen spaarplannen.
  • Vermogensplannen en schenkingen. De gelijkheid van het huwelijk heeft de planning van de nalatenschap voor paren van hetzelfde geslacht veel gemakkelijker gemaakt en heeft de echtgenoten meer voordelen opgeleverd. Echtparen van hetzelfde geslacht kunnen bijvoorbeeld na overlijden een onbeperkt aantal activa aan hun echtgenoot doorgeven zonder successierechten te betalen. Echtgenoten kunnen ook eigendommen en bezittingen aan elkaar overdragen zonder inkomsten- of schenkbelasting te betalen. Wij raden u ook aan om levensverzekeringsopties te onderzoeken die voorzien in partners en kinderen in geval van ziekte of ongeval.
  • Gezondheidszorg. Partners in huwelijken van hetzelfde geslacht komen over het algemeen in aanmerking voor een ziektekostenverzekering via de bedrijfsplannen van hun echtgenoot. Het is zelfs een goed idee om de voordelen op de werkplek van elke persoon te bekijken om te zien wat er beschikbaar is voor echtgenoten en welke plannen het beste zijn gezien uw specifieke behoeften.
  • Voordelen sociale zekerheid. Als getrouwd stel krijgt u ook toegang tot sociale zekerheid uitkeringen voor echtgenoten en nabestaanden. Op de volledige pensioengerechtigde leeftijd kunnen echtgenoten de uitkering ontvangen waarop ze recht hebben op grond van hun arbeidsverleden of een uitkering die gelijk is aan 50% van de volledige pensioenuitkering van hun echtgenoot, afhankelijk van welke van beide het grootst is. Ook de langstlevende echtgenoten hebben een keuze. Op de volledige pensioengerechtigde leeftijd of ouder kunnen ze hun eigen uitkering ontvangen of dezelfde uitkering die hun echtgenoot ontving, afhankelijk van wat het hoogste is.

Begeleiding krijgen

Natuurlijk is het huwelijk een persoonlijke keuze en misschien niet voor iedereen. Voor partners die besluiten te trouwen, kan het herzien van uw gezamenlijke financiële plan ervoor zorgen dat u profiteert van de vele beschikbare voordelen en kansen.

Als u nog geen professioneel advies gebruikt, kunnen er manieren zijn om uw financiële plan te verbeteren. 

Neem vrijblijvend contact op met ons - hello@expatbeleggen.com - om u te helpen uw financiële doelen als koppel te identificeren en een plan op maat op te stellen om u en uw partner te helpen deze te bereiken. 

Omdat we zelf tot de LGBT+ gemeenschap behoren, zijn wij zeer goed geplaatst om speciaal inzicht te geven in de voordelen voor LGBT+-paren.