24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Heeft u zich voorbereid op uw pensioen?

12-03-2023

Gaat u bijna met pensioen? Dan wilt u natuurlijk weten hoe uw pensioen ervoor staat. Hoeveel inkomen heeft u na uw pensionering te besteden? Uit welke bronnen komt uw inkomen en wat zijn uw keuzemogelijkheden? En hoe gaat u uw vrije tijd invullen?

Vroeger, toen u 60 werd, ruimde u uw bureau op, kreeg u een gouden handdruk en bracht u uw uw pensioen door met golfen of tijd doorbrengen met uw kleinkinderen.

Sinds de wereldwijde economie in een vrije val is geraakt, is het pensioen lang niet meer zo evident als vroeger. Daar zijn allerlei redenen voor; de nog steeds lage rentetarieven raken spaargelden hard, particuliere pensioenen worden verlaagd als gevolg van ineenstorting van bedrijven, bedrijf pensioenpotten die kleiner worden … het zijn slechts drie voorbeelden. Overheden worstelen ook om geld, waardoor staatspensioenen het risico lopen in waarde te dalen, terwijl er vaak een eenvoudig gebrek aan vooruitziendheid van de kant van het individu is.

Laten we niet vergeten dat we tegenwoordig allemaal langer leven, wat betekent dat we meer moeten sparen voor ons pensioen dan ooit tevoren – iets dat vaak over het hoofd wordt gezien door de spaarder. Een recent onderzoek toont aan dat de gemiddelde pensionering 19 jaar zal duren, maar dat het spaargeld van de gemiddelde persoon slechts zeven jaren daarvan zal dekken.

Al deze factoren zorgen ervoor dat een groot deel van de mensen met de pensioengerechtigde leeftijd gedwongen wordt om veel later in hun leven compromissen te sluiten over hun levensstandaard en werk dan ze oorspronkelijk hadden gepland. Dit kan buitengewoon stressvol zijn voor degenen die hun hele leven hard hebben gewerkt, in de overtuiging dat ze in hun gouden jaren een vredig en veilig pensioen zouden genieten.

Pensioenplanning voor expats

Dus wat kunt u doen om ervoor te zorgen dat u niet hetzelfde lot overkomt? Het eerste is om een begin te maken met uw pensioenplannen als u dat nog niet heeft gedaan. Vergeet niet dat hoe langer u kunt sparen voor uw pensioen, hoe meer geld u zult hebben als u stopt met werken. Het is een valse economie om het uit te stellen - het zal veel duurder zijn om uw doel op de lange termijn te bereiken als u dat doet.

Het is ook belangrijk om na te denken over het soort levensstijl dat u na uw pensionering wilt en dienovereenkomstig te plannen. Met dit soort financiële planning kunt u evalueren hoeveel u elke maand opzij moet zetten om uw pensioendoelen te bereiken. Houd rekening met inflatie plus onvoorziene kosten zoals een eventuele medische behandeling.

Bovenal is het essentieel om deskundig advies in te winnen over uw financiële toekomst. Expat Beleggen is een professionele adviseur die u door uw persoonlijke behoeften kan loodsen en ervoor kan zorgen dat uw pensioen de idyllische droom van weleer waarmaakt.

Contacteer ons vandaag voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com