24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Hoe komt u in contact met de beste financiële consultant?

30-03-2023

In de afgelopen 13 jaar hebben we gesproken met heel wat leden van de internationale expat gemeenschap, van partners bij advocatenkantoren tot artsen, bedrijfseigenaren tot ingenieurs. Natuurlijk spreken niet alle expats "financiën". Ze brachten allemaal in verschillende mate bestaande kennis en ervaring mee. Maar de meesten hadden enorme hiaten in hun financiële inzicht. Ze bevonden zich buiten hun comfort zone en misten de kennis die hen naar financiële welvaart zou brengen.

Een krachtige manier om verbinding te maken, was om het gesprek te beginnen met iets vertrouwds voor hen - iets uit hun wereld waar ze zich prettig bij voelden. 

Stel, u werkt als piloot. U bent bekend met het concept van een vliegplan. Op dit plan staat alle informatie die nodig is: het startpunt, de luchthaven van bestemming, de voorgestelde route, het aantal passagiers, de brandstof die u nodig heeft, gevaren waarmee rekening moet worden gehouden, het weer en rampenplannen.

Een financieel plan is niet anders! U moet weten waar u begint, waar u naartoe wilt, in welke tijd, hoeveel u daarvoor moet sparen/beleggen en wat noodplannen voor het geval het niet precies zo uitpakt als verwacht.

Een goede financiële consultant neemt de tijd om uw gewenste bestemming te begrijpen en het plan samen te stellen om u de grootste kans te geven om daar te komen. Natuurlijk kan u de beste vlucht ooit plannen, maar het vliegtuig gaat nergens heen tenzij u genoeg brandstof heeft om u daar te krijgen en u in staat stelt om onderweg onverwachte noodsituaties op te lossen. U moet voldoende brandstof in de tank hebben en in financieel verband is dat uw inzet om regelmatig te sparen en te beleggen.

Wat als de beurs crasht?

Nogmaals, de wereld van de luchtvaart geeft ons nog een geweldige analogie. Ongeveer 40% geeft aan "enige vliegangst" te hebben. Turbulentie bevestigt uw ergste angsten, maar voor een piloot is het een normaal onderdeel van vliegen. Meestal laat u niet echt veel vallen, het is gewoon de sensatie die ervoor zorgt dat het voelt alsof u nog altijd levend bent. De sleutel is, om op uw stoel te blijven. Omdat de mensen die gewond gaan raken, of die anderen pijn gaan doen, degenen zullen zijn die uit hun stoel komen.

Dit is ook een typische beleggingsreis. Vluchtigheid gebeurt onderweg en wat u nodig heeft is een geruststellende stem van uw piloot:

"Dit is uw kapitein die: gewoon een beetje turbulentie mensen, het kan een tijdje een beetje hobbelig zijn, dus blijf alsjeblieft op uw stoel zitten met uw veiligheidsgordel aan."

Of uw financiële consultant:

"De markten hebben een duik genomen en het kan een tijdje een beetje hobbelig zijn. Maar op de lange termijn blijft de aandelenmarkt ongeslagen en u hebt dit gepland, dus u hoeft niets te doen. Blijf zitten."

Dus, in simpele bewoordingen; heb een plan, doe brandstof in de tank en maak u geen zorgen over turbulentie, want het hoort allemaal bij de reis.

Het maakt niet uit of u wel dan niet in de luchtvaart zit. U moet samenwerken met iemand die het belang begrijpt van regelmatige communicatie en geruststelling. Net zoals wij niet zouden verwachten dat we zelf op vakantie zouden vliegen, moet u ook niet verwachten dit alleen aan te pakken. Een goede consultant helpt u te komen waar u heen wilt!

Mocht u vragen hebben over internationale pensioenen, sparen, verzekeringen of vermogensopbouw en -beheer of wilt u uw bestaande beleggingsportefeuille gratis laten screenen (op die manier krijgt u een tweede opinie over de assets die u bij een andere bank en/of financiële raadgever aanhoudt), neem dan vrijblijvend contact met ons – hello@expatbeleggen.com - om de mogelijkheden door te nemen.