24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Hoe kosten uw beleggingsportefeuille kunnen beïnvloeden

19-03-2023

Zoals met alles wat u koopt, zijn er kosten verbonden aan beleggingsproducten en -diensten. Gemiddeld liggen de kosten bij 98% van de expat adviseurs op minstens 2% tot 4% van het belegd vermogen, maar bij Expat Beleggen is dat met een jaarlijkse kost van 0.6% veel goedkoper. Er zijn dus nog steeds gladde verkopers die extra kosten verbergen in de producten die ze u "aanbieden".

Een kost van 2% lijkt misschien klein, maar deze kan na verloop van tijd een grote impact hebben op uw beleggingsportefeuille. 

De volgende grafiek toont een beleggingsportefeuille met een inleg van € 100.000,- bij een jaarlijks rendement van 6% over 30 jaar wanneer uw belegging een doorlopende kost heeft van 1% of 2%. Merk op hoe de kosten de beleggingsportefeuille gedurende 30 jaar beïnvloeden.

Hogere jaarlijkse kosten drukken de groei van het vermogen over lange periodes aanzienlijk. De impact van kosten is groot. Kosten tellen namelijk exponentieel door, wat vooral op de lange termijn tot grote verschillen in netto rendement kan leiden. In bovenstaand voorbeeld scheelt een besparing van 1% op de kosten na 20 jaar € 48.203,- aan vermogen (€ 262.314 - € 214.111). Na 30 jaar hebt u zelfs € 111.548,- meer vermogen opgebouwd!

Samen met de andere factoren waar u aan denkt bij het kiezen van een financiële professional of een bepaalde belegging, moet u ervoor zorgen dat u de kosten die u in rekening worden gebracht, begrijpt en vergelijkt. Het kan u op de lange termijn veel geld besparen!

Hoe weet ik wat er in rekening wordt gebracht?

Laat u informeren

Ontdek wat er mogelijk in rekening wordt gebracht door alle documenten te lezen die uw financiële professional u verstrekt. Kijk naar de documenten voor het openen van uw beleggingsrekening, uw rekeningafschriften en eventuele product specifieke documenten om te zien welke kosten u betaalt. Kosten zijn van invloed op uw belegging, dus het is belangrijk dat u ze begrijpt.

Stel vragen zodat u begrijpt wat u in rekening wordt gebracht, wanneer en waarom. Vragen kunnen zijn:

 • Wat zijn alle kosten met betrekking tot deze rekening? Heeft u een kostenoverzicht met alle kosten die in rekening worden gebracht voor mijn beleggingen en het management van deze rekening?
 • Welke kosten moet ik betalen om met deze belegging te starten, aan te houden en te verkopen? Staan die kosten duidelijk op mijn rekeningafschrift? Als die kosten niet op mijn rekeningafschrift verschijnen, hoe weet ik er dan van?
 • Hoe kan ik een deel van de kosten die ik betaal, verlagen of schrappen? Kan ik in de belegging bijvoorbeeld rechtstreeks stappen zonder een financiële professional te betalen? Kan ik lagere kosten betalen als ik een ander type rekening open?
 • Moet ik een minimum rekeningsaldo aanhouden om bepaalde kosten te vermijden?
 • Zijn er nog andere transactie- of advieskosten? Rekeningoverdracht, inactiviteit van de rekening, kosten voor overboeking of andere kosten? Hoe verhouden de vergoedingen en kosten van het product zich tot andere producten die mij kunnen helpen mijn doelstellingen te bereiken?
 • Hoeveel moet de belegging in waarde stijgen voordat ik "break even" ben?

Stel vragen over de vergoeding van uw financiële professional. Vragen kunnen zijn:

 • Hoe wordt u betaald? Wordt u commissies/provisies betaald? Variëren deze afhankelijk van de hoeveelheid activa die u beheer
 • Wordt u op een andere manier betaald dan via provisies/commissies en de hoeveelheid activa die u beheert, en zo ja, hoe?
 • Heb ik een keuze hoe ik u betaal?

Controleer uw verklaringen

Bekijk uw rekeningafschriften om er zeker van te zijn dat er correct kosten in rekening worden gebracht en vraag uw financiële professional om de kosten voor u uit te splitsen als het onduidelijk is.

Welke soorten vergoedingen zijn er?

Er zijn doorgaans twee soorten vergoedingen: transactiekosten en lopende kosten. Elke keer dat u een transactie aangaat, bijvoorbeeld wanneer u een aandeel of een beleggingsfonds koopt, worden transactiekosten in rekening gebracht. Lopende vergoedingen of uitgaven zijn daarentegen kosten die u regelmatig maakt, zoals een beheersvergoeding.

Welke invloed hebben transactiekosten op uw beleggingsportefeuille?

Transactiekosten worden in rekening gebracht op het moment dat u een belegging koopt, verkoopt of ruilt. Zoals bij elke vergoeding, zullen transactiekosten het totale bedrag van uw beleggingsportefeuille verlagen.

Welke invloed hebben lopende vergoedingen op uw beleggingsportefeuille?

Doorlopende kosten kunnen ook de waarde van uw beleggingsportefeuille verlagen. Dit geldt met name in de loop van de tijd, omdat niet alleen uw investeringssaldo wordt verminderd met de vergoeding, maar u verliest ook het rendement dat u op die vergoeding zou hebben verdiend. In de loop van de tijd kunnen zelfs kleine lopende kosten een grote impact hebben op uw beleggingsportefeuille.

Wat zijn enkele voorbeelden van producten met gecombineerde transactiekosten en lopende kosten?

Beleggingsproducten onder een vorm van levensverzekering, waaronder beleggingsfondsen, ETF's en variabele annuïteiten, omvatten zowel transactiekosten als lopende vergoedingen als onderdeel van de structuur van het product. Een beleggingsfonds wordt bijvoorbeeld gekocht en verkocht zoals dat voor de aankoop van aandelen gebeurt, dus er kan een commissie/provisie in rekening worden gebracht wanneer u een financiële professional gebruikt om een beleggingsfonds te kopen. Een fonds heeft doorgaans ook doorlopende vergoedingen in de vorm van de kostenratio, waarnaar in het prospectus van het fonds wordt verwezen als de totale jaarlijkse exploitatiekosten van het fonds.

Welke andere kosten zijn er?

Naast commissies/provisies kan een adviseur ook bepaalde extra kosten in rekening brengen, zoals kosten voor het niet aanhouden van een minimumsaldo, beheer van uw rekening, rekeningoverboeking, rekeninginactiviteit, bankoverschrijving of andere kosten. Deze kosten zijn voor u niet altijd duidelijk op uw rekeningoverzicht. U dient informatie in te winnen over alle kosten die u in rekening worden gebracht en waarom deze in rekening worden gebracht. Vraag uw adviseur om de kosten uit te leggen als u ze niet begrijpt.

Wat kan ik doen als mijn kosten te hoog zijn?

 • Opvolgen. Als uw kosten te hoog zijn, stel dan vragen. Stel deze vragen via email en eis een antwoord via email.
 • Onderhandelen. In sommige gevallen zijn kosten bespreekbaar, dus u kunt met uw financiële professional praten over het verlagen ervan.
 • Kijk rond voordat u belegt. Net als winkelen voor de beste prijs voor een ander product of dienst, moet u overwegen hoeveel u betaalt voor beleggingsdiensten. Als u echter besluit om met een nieuwe adviseur samen te werken, moet u nadenken over het sluiten of overdragen van uw rekening, bijvoorbeeld als u sommige of al uw huidige posities moet verkopen voor de overdracht.

Als u merkt dat de aan u in rekening gebrachte kosten buitensporig zijn, neem dan contact op met ons voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com