24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Hoe u positief kan blijven te midden van marktonzekerheid

13-02-2023

Als de geschiedenis ons iets leert over beleggen, is het dat markten nooit in een rechte lijn stijgen. Hoezeer alle beleggers ook de voorkeur geven aan rustige periodes met stabiele rendementen, dit is gewoon niet hoe markten werken. 

In plaats daarvan moeten beleggers door afwisselende periodes van uitbundigheid en somberheid navigeren, niet alleen tijdens de grootste stieren- en berenmarkten, zoals de financiële crisis van 2008 en de tien jaar durende expansie die daarop volgde, maar ook over kortere tijdsbestekken zoals het afgelopen jaar.

De geschiedenis laat zien dat het focussen op bredere patronen terwijl wordt geanticipeerd op onstuimigheid op korte termijn, de kans op het bereiken van financiële doelen kan vergroten.

Verschuivingen in het belegger sentiment vinden plaats omdat markten toekomstgericht zijn, proberen te anticiperen op onbekende uitkomsten en deze informatie vandaag in de prijzen verwerken. Dat kan leiden tot markt schommelingen die vaak neerwaarts zijn. Natuurlijk weten veel beleggers dit maar al te goed na de afgelopen drie jaar. Wat jammer is, is dat dit ertoe heeft geleid dat sommigen ontmoedigd zijn geraakt, wat er in het ergste geval toe kan leiden dat ze slecht gepositioneerd zijn voor toekomstige kansen.

Er zijn echter tekenen dat het belegger sentiment nu aan het verbeteren is na een historisch dieptepunt vorig jaar. Tot voor kort werd het slechte sentiment deels veroorzaakt door grote problemen, zoals een historisch inflatieklimaat dat al meer dan 40 jaar niet meer is voorgekomen, de mogelijkheid van een recessie en het risico van een beleidsfouten van de centrale banken. Het werd echter ook veroorzaakt door grote omkeringen op gebieden als technologie, crypto en duurzame consumptiegoederen, wat veel beleggers frustreerde die op korte termijn winsten jaagden.

Hoe we dan over de markt denken, wordt dus vaak bepaald door wat de markt onlangs heeft gedaan. Zo zien we dat het belegger sentiment in de positieve zin aan het veranderen is dankzij de verbeterde marktomgeving van de afgelopen maanden, waarin o.a. de S&P 500 sinds oktober 2022 met 14% is gestegen. 

Verder is er de waardering van de brede aandelenmarkt. Beleggers zijn aldus duidelijk voorzichtiger dan in 2021, toen alle activa klassen aan het stijgen waren. Dit is positief voor lange termijn beleggers, omdat ze hierdoor met een korting kunnen beleggen in vergelijking met slechts een jaar geleden.

Bovendien ondersteunen recente gegevens over het algemeen dit verbeterde sentiment, aangezien de onderliggende economische trends de goede kant op gaan. Denk hierbij aan betere inflatiecijfers, een nog steeds uitzonderlijk sterke arbeidsmarkt en een Fed en andere centrale banken die hun renteverhogingen binnenkort mogelijk onderbreken. Er blijft echter onzekerheid bestaan vanwege de mogelijkheid van een vlakke groei dit jaar en de richting van de kerninflatie.

Het is duidelijk dat beleggers enorm wispelturig kunnen zijn. Leren omgaan met onzekerheid en belegd blijven, zelfs als de markten zich ongemakkelijk voelen, is een belangrijk onderdeel van de financiële opleiding van elke belegger. Misschien contra-intuïtief kan het hebben van de discipline om te beleggen wanneer anderen nog steeds bang zijn, helpen om de basis te leggen voor toekomstig financieel succes!

Het belegger sentiment verbetert door de rally van de afgelopen maanden. Aldus moeten lange termijn beleggers gefocust blijven en onthouden dat ze niet afgeschrikt moeten worden door korte termijn schommelingen.

Wij zijn gespecialiseerd in het helpen van expats om te plannen, te beleggen en van hun pensioen te genieten zonder de stress van geld. Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com