24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Hoe u wint in het leven en succesvol belegt

28-04-2023

Stel u voor dat u een groep zorgzame, succesvolle expats - meestal ouder, uit de hogere middenklasse en goed opgeleid – vraagt hun financiële levensreis te beschrijven. Ze zouden allemaal anders antwoorden, nietwaar? Niet noodzakelijk...

We hebben de afgelopen drie decennia met heel wat expats te maken gehad en wat ons vaak het meest opvalt, is de gelijkenis van hun verhalen. Persoonlijke financiën lijken niet zo "persoonlijk" te zijn. Hier zijn een paar van onze bevindingen:

  • Er zijn veel wegen om 'op de top' van de berg te winnen.
  • De meeste reizen naar de top beginnen lukraak en men probeert eerst een bepaalde route en dan weer een andere.
  • Het grootste gevaar is niet enkel een gevaarlijke val, maar een zachte 'drift' die wordt gekenmerkt door besluiteloosheid of een emotionele beslissing die zich in de loop van de jaren opbouwt om u mijlenver van de juiste koers af te brengen.
  • Ondanks de hoge inzet beginnen maar weinigen hun reis met een verstandig geselecteerde 'gids' om hen te leiden. In plaats daarvan beginnen de meesten van hen solo de financiële berg te beklimmen om de simpele reden dat hun rijkdom klein is, het leven eenvoudig is, 'doe-het-zelf' goedkoop is en ze als twintigers en dertigers geen professionele en ervaren gids kunnen betalen .
  • We zien ook ontelbare valse starts, ongelukken en tegenslagen. Vaak diegenen die solo of met 'gratis gidsen' (Private Bankers, commissie gedreven verkopers en verzekeringsmaatschappijen) werken die hun klim naar de top van de berg eerder belemmeren dan helpen. Goede gidsen zijn immers moeilijk te vinden, extreem druk en ze zijn vaak zeer selectief in met wie ze werken.

Vaak veel later begonnen dan de meesten zich kunnen voorstellen, vestigen succesvolle expats zich met een wijze gids en doen ze jarenlang het juiste en eindigen ze met een verrassende rijkdom. Niemand is meer verrast dan de expat belegger zelf en dat vermogen op het einde van de rit is het resultaat van decennia van voorzichtigheid. Hoewel elke reis naar de top uniek is, vallen ons bepaalde thema's steeds weer op. Hier zijn er negen:

1. Complexiteit is niet nodig. Spaartarieven, samengestelde rente, indexering... het zijn enkele van de voedzame broccoli die uw reis naar de top van brandstof voorziet. De aantrekkingskracht van complexiteit in persoonlijke financiën is vaak een valkuil die leidt tot hoge kosten en tegenvallende rendementen. In plaats daarvan kiezen succesvolle expats consequent voor eenvoud, niet alleen vanwege de betere financiële resultaten die het hen oplevert, maar ook vanwege de gemoedsrust en het gevoel van controle dat het biedt. Hedgefondsen, private equity, durfkapitaal enz. zijn maar een deel van de voorbeelden van de "financiële verkopers".

2. Onze financiële overtuigingen worden gevormd door ervaringen uit onze kindertijd. Als ouders is het belangrijk om de invloed te erkennen die we hebben op de financiële houding van onze kinderen. Het kan ontmoedigend zijn om te beslissen welke overtuigingen we moeten doorgeven en welke we moeten verwerpen, maar bewustzijn van dit proces is de sleutel tot het voorbereiden van onze kinderen op toekomstig financieel succes. U bent zich helemaal niet bewust van de geldscripts die al uw beslissingen bepalen en dit gebrek aan bewustzijn kan een levenslange strijd veroorzaken.

3. Het ontwikkelen van goede spaargewoonten is essentieel voor het bereiken van financiële vrijheid. Hoewel het misschien als een afgezaagd cliché klinkt, is de waarheid dat de discipline van spaarzaamheid een beproefde weg is naar succes en veiligheid op de lange termijn. Het is de eenvoudigste maar krachtigste strategie die succesvolle expats consequent gebruiken om hun financiële doelen te bereiken.

4. Hoewel het belangrijk is om te streven naar financieel succes, is het net zo cruciaal om te weten wanneer u 'genoeg' heeft. Het is geen gemakkelijke taak om te leren tevreden te zijn met wat u heeft en te genieten van de rijkdom die u heeft vergaard. Hoewel dit misschien het uiteindelijke doel is, merken de meesten van ons dat de reis nooit echt eindigt en dat tevredenheid ongrijpbaar blijft. Dit hoeft echter niet per se slecht te zijn. Als mens wilt u dromen en naar iets streven en er is een enorme voldoening te halen uit dat streven. Desalniettemin is het essentieel om een balans te vinden tussen het najagen van uw dromen en het koesteren van wat u al heeft.

5. Succesvolle expats begrijpen dat het niet noodzakelijk is om een goede belegger te zijn om financieel succesvol te zijn. In werkelijkheid behalen de meeste particulieren geen beleggingsresultaten die het marktgemiddelde overtreffen. Daarom wordt indexering, waarbij de resultaten van de marktgemiddelden worden geaccepteerd, algemeen aanvaard door de succesvolle expats waarmee we in de loop der jaren hebben gewerkt.

6. De wijsheid van een ervaren gids is het waard om voor te betalen. Een professionele gids biedt de perfecte verdediging aan de expat belegger om zichzelf tegen zijn meest destructieve impulsen te beschermen. We hebben het hier over het feit dat ongeveer elke vijf jaar de markt zal kelderen. Het is gewoon de menselijke aard dat de druk om aan de daling van de markt te ontsnappen – om de pijn te laten stoppen – overweldigend zal zijn. De meesten ZULLEN worden overweldigd in een dergelijke noodsituatie. Degenen met een professionele gids dus niet! Tussen momenten van angst zullen er momenten van hebzucht zijn - om te investeren in een kans buiten de markt, het plan om geld te verdienen door mee te doen aan de nieuwste rage.

7. Geluk speelt een belangrijke rol in uw financiële succes, dat vaak afhangt van factoren waarover u geen controle heeft. Op een bepaald moment in uw leven krijgt u een slechte financiële hand toebedeeld, hetzij door uzelf toegebracht of uit het niets, zoals een hoge medische kosten rekening, een slechte investering, werkloosheid of echtscheiding. Hoewel deze tegenslagen u tijdelijk kunnen tegenhouden, hoeft de schade niet permanent te zijn.

8. Financieel succes is het resultaat van geduldige en aanhoudende inspanningen die op moment zelf vaak weinig vooruitgang lijken op te leveren. Pas als u terugkijkt op onze reis, realiseert u zich hoe ver u bent gekomen en hoe uw kleine maar verstandige beslissingen hebben bijgedragen aan het creëren van een veilige financiële toekomst. Als u net aan uw financiële reis begint en het gevoel heeft dat u minimale vooruitgang boekt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Blijf regelmatig sparen/beleggen en vertrouw op het proces. Succes is een marathon, geen sprint.

9. Geld is meer dan alleen valuta, het heeft een diepere betekenis. Net zoals een Porsche meer is dan alleen een auto, of een geërfd zilveren bestek meer is dan alleen bestek. Uw individuele relatie met geld is uniek en persoonlijk en het is belangrijk om de tijd te nemen om na te denken over wat geld voor u betekent. Spaart u voor financiële vrijheid of uit angst voor armoede? Geeft u geld uit om indruk te maken op anderen of om uw eigen passies te vervullen? Op zijn best dient geld als een hulpmiddel om veiligheid te bieden, u in staat te stellen uw passies na te streven, herinneringen met dierbaren te creëren en de mensen om u heen te helpen. Hoe u ervoor kiest om uw financiële middelen te beheren, is een weerspiegeling van uw waarden en wat u voldoening geeft in het leven.

Hoewel we misschien allemaal denken dat we het helemaal goed hebben, is er geen enkele expat waar onze beproefde formule van 'herstellen, voorkomen en verbeteren' geen empirisch positief effect heeft gehad. Dit is wat sommigen van hen ons hebben verteld:

"Bedankt dat u voor mij en mijn gezin hebt gezorgd. Ik voel veel meer duidelijkheid over mijn hele financiële leven met uw wijze begeleiding."

"Ik ben sinds 2012 bij Expat Beleggen en ze hebben heel goed voor mijn portefeuille gezorgd en me geweldig up-to-date advies gegeven. Ze houden me op de hoogte en behartigen altijd mijn belangen en ik zou niet aarzelen om ze aan te bevelen bij vrienden en familie ."

Als u geïnteresseerd bent om met ons samen te werken om uw financiële reis van gewoon naar buitengewoon te maken, contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com