24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Hoe vermindert u geldstress?

30-04-2023

Het verband tussen stress en geld is bekend. Of het nu gaat om pensioen, inflatie of beleggen, als expats voor het eerst met ons over hun financiën praten, voelen ze zich vaak beschaamd. Ze voelen zich schuldig dat het zo lang heeft geduurd voordat ze de confrontatie aan konden gaan. Ze zeggen ons: "Ik heb geprobeerd het alleen te doen, maar ik ben geen professional en ik ben bang dat ik iets over het hoofd zie, u kan me helpen".

Misschien resoneren sommige van deze gevoelens met u. Vraag uzelf af, op welke manieren is geld een stressvol probleem in uw leven geweest? Waarop beïnvloedt het uw geest, uw lichaam en uw relaties? Is dit de manier waarop u het liefst leeft?

Het begrijpen en onderzoeken van de manieren waarop we geldstress internaliseren, kan helpen om langdurige, positieve veranderingen in onze geestelijke gezondheid aan te brengen. Het begint met hoe we denken.

De link tussen mentale gezondheidsstress en geld

Hoewel we onze gelduitdagingen niet zomaar kunnen "wegwensen" of op magische wijze geld op onze bankrekeningen kunnen laten verschijnen, kan de manier waarop we over geldproblemen denken een enorme impact hebben op onze dagelijkse levenservaring.

Hoe weten we dit? Onderzoek naar cognitieve gedragstherapie heeft al lang bewezen dat onze gedachten gevoelens worden en dat onze gevoelens uiteindelijk gedragingen worden. Als u negatief denkt, zullen uw humeur en acties dat weerspiegelen.

Kortom, u bent wat u denkt.

In grote lijnen kan het eenvoudigweg veranderen van uw negatieve gedachten in meer gebalanceerde en productieve gedachten leiden tot positievere gevoelens en gedragingen. Waarschijnlijk hebt u al jaren bepaalde gedachten over uzelf en uw relatie met geld en het veranderen ervan kan vaak een uitdaging of zelfs onmogelijk zijn.

Dit is het goede nieuws: u heeft uw hersenen zo ingesteld om op een bepaalde manier over geld te denken, wat betekent dat u die manier waarop u over geld denkt, ook kan veranderen. Paradoxaal genoeg begint het met "stoppen". 

1. Stop met negatieve gedachten

Deze techniek heeft zich al lang als nuttig bewezen in de cognitieve gedragstherapie. Deze techniek zegt simpelweg dat wanneer u merkt dat u een negatieve gedachte heeft, stopt met het hebben van die gedachte en deze te vervangen door een productievere gedachte. Door ruimte te houden voor productievere en evenwichtigere gedachten, kan dit leiden tot meer evenwichtige gevoelens en gedragingen.

Zeg bijvoorbeeld deze zinnen hardop en merk op hoe u zich voelt als u ze uitspreekt:

"Ik zit in de problemen." "Ik heb niet genoeg." "Ik ben verschrikkelijk met geld." "Ik haat mezelf omdat ik zelfs maar in deze positie zit."

Zeg nu deze meer productieve zinnen hardop en merk op hoe u zich voelt:

"Ik ben veerkrachtig en heb elke uitdaging in het leven overleefd." "Dit is wat ik vandaag heb." "Op dit moment is dit moeilijk, maar ik weet dat er dingen zullen veranderen." "Deze situatie herinnert me eraan wat ik waardeer en waar ik in plaats daarvan wil zijn."

Het zeggen van deze meer positieve zinnen zal de realiteit van uw financiële behoeften niet veranderen, maar het kan zeker de manier veranderen waarop u het probleem benadert. Als u minder gestrest bent en u zich in een betere gemoedstoestand bevindt, opent dat vaak wegen van nieuwsgierigheid naar een probleem dat kan leiden tot nieuwe en onverwachte oplossingen.

De volgende stap is eerlijk tegen uzelf worden over waar u aan toe bent.

2. Bezit uw gevoelens

Het is moeilijk om kwetsbaar te zijn. Het is moeilijk om te zeggen dat u pijn heeft, of u zich geïsoleerd, verdrietig, angstig of depressief voelt.

Er gebeurt echter iets vreemds wanneer wij onze cliënten eindelijk zover krijgen om hun angsten te laten uiten en ze toe te eigenen: hoewel het proces meestal emotioneel intens is, komt er vaak een gevoel van vrede over hen en beginnen hun denkpatronen en gedragingen kort daarna te veranderen.

We zien het de hele tijd van zodra mensen openlijk hun gevoelens kunnen erkennen, hen een merkwaardig optimisme begint te bezoeken. Wat ooit aan de binnenkant verborgen was, is nu voor altijd aan de buitenkant. U gezien en gehoord voelen, in tegenstelling tot het internaliseren van uw gevoelens, kan wonderen doen voor uw geestelijke gezondheid.

Door uw angsten een naam te geven en uw gevoelens onder ogen te zien, kan u eerlijk uw emoties uiten in plaats van te ontkennen dat ze effect op u hebben. Hoewel het misschien ongemakkelijk, onhandig of zelfs beschamend lijkt om te zeggen dat u worstelt met geldstress, kunnen anderen zich meer op hun gemak voelen als ze vertellen hoe ze het hebben gehad als u eenmaal open bent over met wat u worstelt.

Zodra we de angsten van onze klanten kunnen benoemen en een duidelijk plan kunnen opstellen, voelen ze zich sterker en zie je hun schouders een beetje zakken en hun glimlach breder worden. Omdat het voor onze klanten spannend kan zijn om hun geld onder ogen te zien, merken wij een opleving in hun humor op als we eenmaal een spelplan hebben.

Hoeveel mensen kent u die worstelen met hun relatie tot geld? En toch, hoeveel van diezelfde mensen praten daadwerkelijk en openlijk over deze strijd?

De stress van het niet praten over het probleem – deze negatieve energie – moet ergens in uw leven een uitlaatklep hebben. Soms uit het zich in woede en schuld. Andere keren komt het tot uiting in ongezond gedrag, zoals te veel eten of drinken, of een lage eigenwaarde en een laag zelfbeeld.

Als u in het verleden niet in staat was om over geldstress te praten, waar manifesteert deze energie zich dan in u?

Om deze energie te verlichten en uw innerlijke leven minder stressvol te maken, is het belangrijk om te weten hoe u het kunt verwoorden.

3. Geef het probleem een naam

Oplossingsgerichte en verhalende therapie zeggen vaak: "U bent niet het probleem. Het probleem is het probleem."

Te vaak beschouwen we onszelf als het probleem, waardoor het gemakkelijker wordt om op onszelf of onze financiële situatie af te rekenen. Door het probleem een naam te geven, kan dit helpen uzelf uit de vergelijking te verwijderen, zodat u meer duidelijkheid kunt krijgen over hoe het probleem uw leven beïnvloedt.

Dat is bij financiële uitdagingen niet anders. Laten we zeggen dat u lange tijd niet hebt kunnen sparen en dat u uzelf de schuld geeft. "Ik ben verschrikkelijk in geld sparen. Ik zal er nooit goed in worden." In wat voor gevoelens en gedragingen zullen deze gedachten volgens u veranderen?

Wat als u in plaats daarvan dit probleem zou kunnen benoemen als iets buiten uzelf? Hoe zou u dit probleem noemen? Is het het 'verwachtingen'-probleem? Het probleem van 'niet genoeg hebben'?

Merk op hoe u zich voelt als u dit zegt: "Ik ben verschrikkelijk in geld sparen. Ik zal er nooit goed in worden."

Merk nu op hoe u zich voelt als u het op deze manier zegt: "Het geldspook berooft me van mijn geluk. Maar ik hoef me niet door de geldspook te laten beroven."

Zelfs als het "geldspook" gek klinkt, richt u niet langer de schuld en negatieve praat op uzelf. Door het probleem te herformuleren als de boosdoener in plaats van uzelf, bevrijdt u zichzelf van de last van zelf toegebrachte schuld en oordeel.

4. Speel het 'tegenovergestelde spel'

Als experiment om het probleem van geldstress tegen te gaan, hoe zou het eruit zien om een dag het 'tegenovergestelde spel' te spelen?

Stel u voor dat u voor elke negatieve gedachte die u over geld hebt, gewoon het tegenovergestelde zegt. "Ik ben blut" wordt "Dit is wat ik heb." Of "Vandaag is echt verschrikkelijk" wordt "Wat is een klein ding vandaag dat goed is?"

Welke kleine alledaagse dingen kan u veranderen? Deze aanpassingen hebben niet de kracht om al uw financiële problemen op te lossen, maar ze hebben wel de kracht om u te helpen deze problemen op een meer productieve, meelevende en minder agressieve manier aan te pakken.

Zelfs tijdens de donkerste financiële momenten is het enige dat u realistisch gezien kunt veranderen, hoe u uw gevoelens benadert.

5. Stel uw leven opnieuw in

Vasthouden aan stress en angst vreet uw welzijn en geluk weg. Is dit hoe u het liefste leeft? Hoe zal het voelen om geldstress anders te benaderen door aan uw gevoelens toe te geven en het probleem te benoemen in plaats van het te internaliseren?

Het gebruik van deze eenvoudige hulpmiddelen kan u helpen uw benadering van geldzorgen opnieuw vorm te geven. Het lost niet automatisch al uw financiële zorgen op, maar de kracht en veerkracht die u krijgt door te leren hoe u er beter mee om kunt gaan, kan een welkome afwisseling zijn voor uw mentale en financiële gezondheid.

Als u klaar bent om uw geldleven te veranderen, neem dan contact op en plan vandaag nog een vrijblijvend gesprek met ons: hello@expatbeleggen.com