24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Is de dollar in gevaar?

04-05-2023

U hoort misschien dat de dollar als wereldreservemunt zijn einde nadert en dat recente gebeurtenissen (de dreiging in het verdeelde Amerikaanse Congres om het schuldplafond van de federale overheid niet te verhogen, de VS die beslag leggen op activa van Russische oligarchen zonder eerlijk proces) bijdragen aan dat einde.

Er zijn andere opties voorgesteld, zoals de bitcoin, de euro of de Chinese renminbi.

De waarheid is dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat de dollar binnen afzienbare tijd zal worden vervangen.

De dollar vertegenwoordigt momenteel meer dan de helft van 's werelds deviezenbezit (58% eind december 2022) en meer dan 90% van de wereldhandel vindt plaats in dollars. Mensen geven de voorkeur aan transacties in dollars omdat het Amerikaanse economische systeem een sterke rechtsstaat hanteert die eigendomsrechten beschermt en contracten afdwingt - een andere manier om dit te zeggen is dat buitenlanders worden beschermd wanneer ze transacties in dollars uitvoeren, iets wat ze niet met zekerheid kunnen zeggen als ze kopen of verkopen in crypto of renminbi.

Een andere reden waarom de dollar domineert, is omdat de Amerikaanse obligatiemarkt, die in dollars wordt uitgedrukt, verreweg de grootste ter wereld is, wat betekent dat de internationale handel een enorme liquiditeit heeft.

Maar het leven van een valuta als 's werelds favoriet kan beperkt zijn, zoals u kunt zien op de onderstaande grafiek.

We handelen niet langer in de Florin en dat al sinds de 14e eeuw. De Nederlandse gulden is sinds het einde van de 17e eeuw niet meer de wereldwijde standaard en het Britse pond gaf de reservemantel op in de jaren 1920.

We denken niet dat het snel zal gebeuren, maar de geschiedenis suggereert dat er uiteindelijk iets zal gebeuren dat de nieuwe wereldreservemunt zal worden en het land dat dan deze wereldreservemunt uitgeeft, zal uiteindelijk ook de VS vervangen als de volgende economische supermacht.

Wat betekent dit allemaal voor u? Als uw beleggingsportefeuille niet goed is gepositioneerd, loopt u mogelijk risico als of wanneer de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt verdwijnt.

Wilt u weten hoe u uw beleggingen beter kunt positioneren, neem dan vrijblijvend contact met ons op: hello@expatbeleggen.com