24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Is het inhuren van een financieel adviseur de moeite waard?

07-02-2023

Is het inhuren van een financieel adviseur de moeite waard? Ons antwoord zal u misschien verbazen. Een vriend van ons is een topbankier en beschouwt zichzelf als een ervaren belegger. Hij vraagt ons vaak of we denken dat het inhuren van een adviseur hem in staat zou stellen meer te verdienen (na aftrek van alle kosten) dan wanneer hij elk advies zou vermijden en zelf zou beleggen.

Het antwoord is natuurlijk, het hangt ervan af.

Maar waarvan precies? Volgens ons zijn er 7 sleutelfactoren.

1. Het type financieel adviseur

We leggen vaak uit dat niet alle 'adviseurs' gelijk zijn. Sommige verkopen beleggingen, andere verkopen discretionaire investeringen van welgestelde 'namen' en nog andere smeren u dure beleggingen aan ... of ideeën die uiteindelijk niet werken.

Veel van het traditionele "vermogensbeheer" is over de hele linie een rampzalige mislukking geweest. Vooral voor vermogende expat beleggers die op maat gemaakte plannen nodig hebben voor hun complexe financiële situatie. Ze zijn vatbaar voor slecht belegger gedrag dat de vreselijke prestaties nog erger maakt.

Bijvoorbeeld:

 • Te vaak kopen en verkopen, op de verkeerde momenten en met de verkeerde instrumenten.
 • Rendementen najagen via managers en sectoren die 'trending' zijn.

Alleen om zeer teleurgesteld te zijn als de grote ontgoocheling onvermijdelijk intreedt. Opgeblazen verwachtingen maken de zaken nog erger omdat expat beleggers vanzelfsprekend een hoog rendement verwachten en fondsmanagers impliciet en expliciet tegen iedereen zeggen dat zulk hoog rendement te verwachten valt. Dat maakt tenslotte de verkoop.

Onze ervaring is dat veel 'adviseurs' en hun klanten ten onrechte denken dat het hun primaire taak is om goede beleggingsinstrumenten te kiezen. Dit wil niet zeggen dat het geen aardige mensen zijn, ze zijn gewoon niet noodzakelijkerwijs op zoek naar uw belangen.

U denkt misschien dat ze onbevooroordeeld financieel advies geven, maar het zijn eigenlijk makelaars die geld verdienen door middel van verborgen kosten. Er bestaat echter een levensvatbaar alternatief. Een zeldzaam aantal zijn fiduciaires die hoog gekwalificeerd zijn en een prestatievergoeding in rekening brengen. Deze kleine groep is wettelijk verplicht om uw belangen boven die van hen te stellen.

Waarom is dit van belang?

Omdat expats geneigd zijn het verkeerde type 'adviseur' te kiezen die veel meer kwaad dan goed doen.

2. Het type en de hoogte van de vergoedingen

We zijn gewend meer te betalen voor betere producten, maar met beleggen geldt: hoe minder u betaalt, hoe meer u voor uzelf kunt houden.

Een adviseur die met een prestatievergoeding werkt, zou zich hierop moeten concentreren en u de substantiële besparingen en toegevoegde waarde laten zien die het met zich meebrengt. Dat is een contra-intuïtieve boodschap en mensen vinden het erg moeilijk om het volledig te begrijpen.

In andere woorden...

De kans is groot dat u waarschijnlijk MEER betaalt dan u denkt. Het is zeer waarschijnlijk dat u veel minder betaalt EN betere opbrengsten, producten en diensten krijgt dan u momenteel heeft.

Hier komt de waarde vandaan. Ervan uitgaande dat u het ermee eens bent dat fiduciaire adviseurs die met een prestatievergoeding werken, beter zijn dan productverkopers, zou het gemakkelijker moeten zijn om te kwantificeren hoeveel een adviseur in rekening brengt voor zijn diensten, maar voor de expat financiële diensten markt is dat zeker niet het geval!

Het is niet alleen de vergoeding die u betaalt, maar de totale jaarlijkse kost die de echte hindernis vertegenwoordigt die de diensten van een adviseur moeten overwinnen om uw opdracht de moeite waard te maken.

Om deze reden is het van cruciaal belang dat u volledig begrijpt wat er u in rekening wordt gebracht.

Als een adviseur jaarlijks een prestatievergoeding in rekening brengt als een percentage van uw beleggingsportfolio is het zoveel makkelijker om uw jaarlijkse kosten te berekenen.

Op een andere manier kosten aangerekend worden, bijvoorbeeld in producten op basis van commissie/provisie, betekent dat uw totale jaarlijkse kost totaal ondoorzichtig is.

Er is niet één juiste manier om te betalen voor financiële planning, maar het afwegen van de kosten van elk advies en de totale kosten van de oplossingen die u aangeboden krijgt, is een goed begin.

Ons advies?

Hou de totale kosten van beleggen en financieel advies altijd op maximaal 1% per jaar!

Een verstandige uitsplitsing van die jaarlijkse kosten kan in grote lijnen het volgende omvatten:

 • 0,5% voor beheer
 • 0,4% voor prestatievergoeding 
 • 0,1% voor bewaar-, handels- en administratiekosten

Mensen begrijpen over het algemeen niet hoeveel ze (in totaal) betalen voor hun beleggingen en zijn niet gewend om tastbaar advies te krijgen.

Met alle productkosten, advies en administratiekosten wordt het plots een aardig kostenplaatje en deze eten uw rendement op.

3. Het uitgebreide adviesaanbod

Echte financiële adviseurs vallen meestal in een van de volgende drie categorieën:

 1. Degenen wiens primaire focus het beheer van de beleggingsportefeuille van een klant is
 2. Degenen die zich primair richten op financiële planning
 3. Degenen die beide gebieden benadrukken (uitgebreide planners)

Hoewel het verkeerde type adviseur schadelijk kan zijn voor uw financiële gezondheid, kan de juiste adviseur u dichter bij uw ideale toekomst brengen.

Een financieel adviseur kan uw beleggingsrendement met 3 procentpunten of meer verhogen.

We kwantificeren dit als volgt:

 • Kostenratio's verlagen: 45 basispunten (0,45%) terug in uw zak
 • Portefeuilles opnieuw in evenwicht brengen: 35 basispunten (0,35%) betere prestaties
 • Asset-allocatie: 75 basispunten (0,75%) betere prestaties
 • De juiste beleggingen opnemen bij pensionering: 70 basispunten (0,70%) aan spaargeld
 • Gedrag coaching: 150 basispunten (1,50%) voor het optreden als praktijkpsycholoog

Het eindtotaal: 3,75% toegevoegde waarde.

Met andere woorden, als uw jaarlijkse rendement 7% bedraagt en de diensten van een adviseur verhogen dat tot 10%, dan heeft hij uw rendement verhoogd met 43%+!

Planningsmogelijkheden zoals belastingvermindering, structurering van uw vermogen, levensplanning door middel van cash flow analyse en gedragsfinanciering bieden meer mogelijkheden om waarde te maximaliseren.

Advies over kredieten zoals leningen, hypotheken en verzekeringen en fiscale planning biedt nog meer.

4. Het vaardigheidsniveau van de adviseur

Een financieel adviseur die een breder scala aan diensten aanbiedt, heeft meer mogelijkheden om waarde toe te voegen dan een financieel adviseur met een beperktere focus, het is vrij intuïtief. Het probleem is dat veel 'adviseurs' zeggen dat ze een breed scala aan diensten op het gebied van financiële planning aanbieden, maar dat het moeilijk is om te weten welke echt bekwaam zijn op verschillende gebieden en welke alleen maar vertellen wat u wilt horen.

5. Het vaardigheidsniveau van de belegger

Hier is een interessante gedachte...

Hoe goed zou u het doen zonder uw financieel adviseur?

Het komt niet alleen neer op hoe deskundig u bent op het gebied van beleggingen/financiële planning, maar ook op uw persoonlijkheidstype. Als u de kennis niet heeft, heeft een financieel adviseur misschien meer ruimte om waarde toe te voegen.

Aan de andere kant, als u zeer goed op de hoogte bent van financiële planning, kan het inhuren van een financieel adviseur minder voordelen opleveren, maar houd een aantal dingen in gedachten bij het maken van een zelfevaluatie.

Ten eerste is het de menselijke natuur om onze eigenschappen te overschatten. Sommigen van ons overschatten ook ons financiële inzicht. Met andere woorden, het is mogelijk dat u niet zo goed bent in het beheren van uw vermogen als u denkt. Met verdere zelfreflectie realiseert u zich misschien dat u blinde vlekken heeft, bijvoorbeeld bij fiscale planning. Als dat u beschrijft, kan het zinvol zijn om financieel advies in te winnen bij een adviseur die gespecialiseerd is in uw zwakke plek.

Laten we beleggen vergelijken met diëten, lichaamsbeweging en meditatie, al die dingen vallen in de categorie "eenvoudig maar moeilijk". Meditatie is niet iets dat we echt hebben geprobeerd, maar we weten uit persoonlijke ervaring dat de andere twee zeker als moeilijk kwalificeren.

De regels van succesvol beleggen zijn opvallend eenvoudig: houd uw kosten laag, diversifieer en wacht (heel) lang.

Het gedeelte "wachten" is in de praktijk eigenlijk heel moeilijk. Beleggers worden constant omringd door geroezemoes. Er is altijd iemand die zegt dat u zoiets moet doen als dit kopen of dat verkopen - terwijl in feite de beste manier van handelen bijna altijd niets doen is. De meesten van ons hebben een ingebouwde voorkeur voor actie.

Als we eerlijk zijn, zijn we allemaal ook vatbaar voor angst en hebzucht. Als we bijvoorbeeld een collega een fortuin zien verdienen met Bitcoin, koop-voor-verhuur-vastgoed of de wereldwijde vrije val op de aandelenmarkten, willen we natuurlijk handelen - ook al is de rationele reactie om precies niets te doen.

Dus wat is de oplossing?

"Zoek een goede financieel adviseur. Het lijkt misschien dwaas voor u. U bent slim. Misschien kent  u wiskunde zelfs beter dan de meesten van hen, dus wat zouden ze u meer kunnen bieden? Ze bieden een gedragssteun om u van uzelf te redden. Ze bieden een pad voorwaarts wanneer de toekomst niet minder duidelijk lijkt. Daar betaalt u tenslotte voor!"

Ja, goed beleggen kan eenvoudig zijn, maar voor velen zeker niet gemakkelijk en verrassend. Wij hechten persoonlijk veel waarde aan een onafhankelijke, emotieloze mening waarop we kunnen vertrouwen.

Er kan een kloof zijn tussen kennis en actie. Vermogende expat beleggers die beter weten, nemen nog steeds slechte beslissingen over hun eigen geld, of het nu gaat om planningsfouten of het nemen van emotionele beleggingsbeslissingen. Als u veel financiële beslissingen heeft genomen waar u later spijt van heeft, kunt u baat hebben bij het inhuren van een financieel adviseur die u zal helpen betere keuzes te maken voor uw toekomst.

6. Levensfasen

De levensfase is een belangrijke overweging bij de beslissing of het inhuren van een financieel adviseur voor u van toegevoegde waarde kan zijn of niet. Goed financieel advies kan op jonge leeftijd ongelooflijk waardevol zijn. Het zorgt ervoor dat uw plan een solide basis krijgt, maar het is aantoonbaar veel belangrijker voor oudere expats en mensen met afhankelijke personen.

De complexiteit rond planning zal blijven evolueren met overwegingen op het gebied van gezondheid, eigendom, pensionering en vermogensplanning. Pensioen portefeuille planning is inherent gecompliceerder dan portefeuille planning tijdens onze opbouwjaren. Bovendien is cognitieve achteruitgang een risicofactor naarmate we ouder worden. Fouten kunnen veel duurder zijn dan goed, professioneel advies. Hier kan een tweede paar ogen die naar uw portefeuille kijken u financiële gemoedsrust geven.

7. Specifieke redenen

De laatste vraag die u uzelf moet stellen is...

Wilt u echt de tijd en moeite investeren in het beheren van uw eigen financiën?

Wil een financieel adviseur de status van "gecertificeerde pensioen planner" bereiken, dan moet hij minstens 5 jaar of 10.000 uur professionele ervaring hebben. Een piloot van een commerciële luchtvaartmaatschappij heeft 250 uur nodig voor zijn vergunning om u mee te nemen op een korte vlucht. Niet veel mensen kiezen ervoor om zelf op vakantie te vliegen en misschien is uw levensreis veel belangrijker.

Met voldoende tijd en ervaring zou u waarschijnlijk ook een prima financieel plan kunnen schrijven, een beleggingsportefeuille kunnen samenstellen, deze opnieuw in evenwicht kunnen brengen, uw belastingen kunnen verlagen en voor uzelf kunnen berekenen hoeveel geld u nodig heeft om met pensioen te gaan, maar zijn er geen andere dingen die u liever in plaats daarvan doet?

De tien belangrijkste redenen waarom expats financieel advies zoeken (in plaats van te proberen hun eigen financiën te beheren) zijn:

 • Verminder de complexiteit
 • Actie ondernemen
 • Tijd besparen
 • Ontlast onaangenaamheden
 • Iemand anders blij maken (kinderen of partner)
 • Vergroot het vertrouwen
 • Help betere afwegingen te maken
 • Ontvang aanmoediging
 • Geef iemand de schuld
 • Voel u veiliger

Wat interessant is aan de lijst, is de afwezigheid van bepaalde dingen die u zou verwachten. Er is geen sprake van het kiezen van de beste beleggingen of het behalen van marktconforme rendementen. Onze ervaring is dat de meerderheid van onze expat klanten hulp willen bij het nemen van beter geïnformeerde en effectieve financiële en levensbeslissingen die hen in staat stellen zich opgelucht, zelfverzekerd, sterker en goed te voelen over hun vermogen en toekomst. Ze willen weg van frustratie, verwarring, complexiteit en dichter bij duidelijkheid, vertrouwen en controle.

Om af te sluiten...

We krijgen vaak de vraag of mensen wel een financieel adviseur nodig hebben. Net als andere professionals zoals advocaten, artsen, accountants en personal trainers, is het simpele antwoord, strikt genomen, nee. Maar dit komt met een belangrijk voorbehoud: u kunt er spijt van krijgen als u het niet doet.

Iedereen heeft andere omstandigheden en we zijn het eens met het volgende:

"Niet iedereen heeft een financieel adviseur nodig - althans niet altijd - maar er is niemand die niet gebaat is bij goed financieel advies."

Voor ons is de combinatie van "evidence-based" beleggen en een goede financiële planning inclusief cashflow modellering de gouden standaard. Een fiduciair adviseur die alleen met een prestatievergoeding werkt, heeft de neiging om zijn expat klanten zorgvuldig uit te kiezen. Ze bieden hun diensten alleen aan aan degenen die bereid en in staat zijn te betalen voor de waarde die ze bieden. Dit betekent dat u normaal gesproken kunt verwachten dat u te horen krijgt of u niet de juiste persoon voor hen bent en dat is prima, want zij zullen u waarschijnlijk in de goede richting zetten om de hulp te krijgen die bij u past. Want als u het juiste advies vindt voor u en uw levensdoelen, geeft u uzelf de best mogelijke kans om ze te bereiken.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com