24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Is het slim om uw pensioen uit te stellen als de markt daalt?

08-02-2023

U heeft tientallen jaren besteed aan het opbouwen van het "perfecte" pensioenplan en u bent er helemaal klaar voor. Echter, de dag dat u uw ontslagbrief indient, daalt de markt. Wat nu?

Velen ervaarden het afgelopen jaar deze situatie en wisten niet wat ze moesten doen. Moeten ze nog met pensioen gaan? Wat riskeren ze? Zal hun spaargeld nog steeds voldoende zijn? Vandaag zullen we de voor- en nadelen bekijken van "op tijd" met pensioen gaan en dit zelfs als de markt daalt.

Bekijk eerst uw pensioendoelen nog eens

U kunt in de verleiding komen om puur uit reactie te handelen na het zien van de waarde van uw pensioenrekening, maar overhaast niets. Voordat u beslissingen neemt over uw beleggingsportefeuille of pensionering, keert u terug naar de essentie van uw plan en onthoudt u waarom het zo opgesteld is.

 • Welke doelen heeft u zich voorop gesteld?
 • Waar bent u het meest enthousiast over?

Vraag uzelf af of uw gevoelens of prioriteiten zijn veranderd. Met andere woorden, als de dalende markt er niet zou zijn, zou u dan zelfs nog twijfelen? Als u uw plan elk jaar up-to-date heeft gehouden, is het antwoord waarschijnlijk "neen". Dan komt het neer op de tijdlijn. Voor veel mensen is het belangrijkste om met pensioen gaan, het doen zoals ze dat willen en niet noodzakelijkerwijs de tijdlijn die nodig is om daar te komen. Als de markten u zorgen baren of uw doelen onder druk zetten, hoeft u misschien alleen nog wat langer te wachten. Dit is misschien alles wat u nodig heeft om uzelf een grotere kans te geven om het leven te leiden waarvoor u jarenlang heeft gepland en gespaard.

Wat is eigenlijk een dalende markt?

De (financiële) pers heeft het de hele tijd over dalende markten, maar wat betekent dat eigenlijk? Over het algemeen zijn er drie "stadia" van een dalende markt en het is belangrijk om te begrijpen wat elk van hen betekent.

 • Marktdalingen zijn aanhoudende dalingen die meestal minstens een jaar aanhouden voordat ze omslaan. Men verwijst naar deze ook wel als 'beren'-markt.
 • Marktcorrecties vinden plaats wanneer de markt ten minste 10% is gedaald ten opzichte van de meest recente piek. Hoe lang het duurt, is niet zozeer een factor en hoewel ze een tijdje kunnen duren, zijn ze vaak ook van zeer korte duur.
 • Marktcrashes worden niet gedefinieerd door een specifieke procentuele daling of duur, maar wanneer de markt snel daalt met een aanzienlijk percentage.

Inzicht in de kenmerken van de markt kan u een beter idee geven van hoe uw portefeuille en uw doelen zullen worden beïnvloed en wat uw beste opties zijn om hieraan het hoofd te bieden.

De voordelen om met pensioen gaan, zelfs als de markt niet goed is

Hoewel het zeker iets is dat u niet mag negeren, betekent een dalende markt niet altijd dat u uw planningshorizon moet wijzigen. Voor sommigen kan het zinvol zijn om vast te houden aan hun oorspronkelijke pensioen tijdlijn.

Enkele factoren die kunnen bijdragen aan uw keuze om op koers te blijven, zijn onder meer:

 • Veilige manieren van een vast inkomen die aan uw behoeften zullen voldoen en voldoende zijn om het u comfortabel te maken. Dit zijn zaken zoals uw staatspensioen, een lijfrente, obligatierente of een aanzienlijke kasreserve. Aangezien deze niet afhankelijk zijn van marktprestaties om uw opnames te financieren, bieden ze bescherming tegen marktvolatiliteit.
 • Als u comfortabel bent met het aanpassen van uw opnamepercentage. Zelfs als een aanzienlijk deel van uw beleggingen aan de dalende markt is blootgesteld, kunt u uzelf beschermen door uw opnames te verminderen wanneer uw saldo te veel daalt.
 • Als u extra belastingbesparing mogelijkheden heeft. Belastingen zijn erg belangrijk bij pensionering en uw belastingschijf kan drastisch worden beïnvloed door opnames van uw pensioenrekening. Hoe fiscaal vriendelijker u bent, hoe minder u hoeft op te nemen. Door proactief in te spelen op belastingbesparende mogelijkheden kunt u de druk op uw beleggingen verminderen.

Belangrijke nadelen om te overwegen voordat u met pensioen gaat in een dalende markt

Er zijn ook redenen waarom u wilt voorkomen dat u met pensioen gaat als de markt laag staat. Primaire risico's zijn:

 • Het effect op de levensduur van de portefeuille. Hoe meer u uit uw portefeuille haalt, hoe sneller deze uitgeput raakt. Dit effect wordt versterkt als u met pensioen gaat tijdens een berenmarkt. Als u van plan bent om tot ver in uw negentiger jaren te leven, moet u voorzichtig zijn met hoeveel u opneemt. Wachten is uw beste verdediging, maar misschien wilt u uw beleggingsportfolio ook heroverwegen in het licht van startende opnames.
 • Gebrek aan inkomensstabiliteit. Het verliezen van uw inkomen als de markt daalt, versterkt de keerzijde nog meer. In plaats daarvan kan uw loon uw kosten van levensonderhoud dekken en kunt u een deel van uw verliezen opvangen door te blijven bijdragen aan uw pensioenrekeningen. Onthoud dat de beste marktdagen de neiging hebben om enkele van de slechtste te volgen. Wanneer u bijdraagt tijdens een dalende markt, koopt u goedkopere aandelen en creëert u vervolgens momentum voor het herstel van de markt.
 • Afbreuk doen aan uw levensstijl. Vergeet niet de grootste reden waarom u van plan bent om met pensioen te gaan en onthoud wat u wilt. Als u met pensioen gaat in een dalende markt, moet u mogelijk de nodige levensstijl afwegingen maken totdat de markt zich herstelt. Aangezien we niet weten hoe lang dat zal duren, is het misschien beter om nog wat langer vol te houden in plaats van het risico te lopen uw beste tijd van uw leven - uw pensioen - te verpesten.

Met al deze opties en overwegingen, hoe weet u welke zet u eventueel moet maken? U heeft een methode nodig om uw opties te evalueren en daar kan Expat Beleggen u bij helpen met een analyse. Deze analyse stelt u in staat om als een eenvoudig te begrijpen percentage de waarschijnlijkheid in te schatten dat een bepaald scenario succesvol zal zijn op basis van een breed scala aan potentiële beleggingsresultaten. Wij kunnen deze analyse voor u uitvoeren en u helpen de best geïnformeerde beslissing te nemen op basis van wat de resultaten laten zien.

Pensioen hoeft geen grote gok te zijn! Wij helpen u nadenken over uw plan, neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend advies: hello@expatbeleggen.com