24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

LGBTQ-pensioengids: 5 tips om uw financiële toekomst veilig te stellen

15-02-2023

Wij wijden onze financiële planningspraktijk deels aan het helpen van de expat LGBTQ gemeenschap, omdat wij zelf heel goed weten hoe het kan voelen om gediscrimineerd te worden. Het is tijd om zowel de vorderingen op weg naar gelijkheid te vieren als om bewustzijn te creëren voor de uitdagingen waarmee veel LGBTQ nog steeds worden geconfronteerd. 

Als u nadenkt over die belemmeringen waarmee wij geconfronteerd worden, is pensioenplanning misschien niet het eerste waar u aan denkt.

Slechts de helft van de millennial LGBTQ ervaren hun financiële positie als positief, terwijl de oudere generaties (Gen Z en babyboomers) met 59% slechts iets optimistischer zijn. Veel LGBTQ worden geconfronteerd met een pensioenkloof, wat betekent dat hun spaargeld en planning voor hun gouden jaren niet voldoen voor een comfortabel pensioen.

Hier zijn vijf stappen die u kunt nemen, zodat u een vangnet heeft wanneer u klaar bent om de sprong naar pensionering te wagen.

1. Omgaan met schulden

De LGBTQ-gemeenschap heeft sowieso hogere schulden dan de rest van de bevolking en 4 op de 5 LGBTQ-huishoudens geven aan dat het dragen van een hoge schuldenlast het beheren van de huishoudfinanciën moeilijk maakt. Zo geven 51% van de millennials aan dat hun studieschuld hen dwong om sparen voor hun pensioen uit te stellen.

Als kredietkaart schulden u zwaar wegen, wilt u misschien een schuld consolidatielening met een lagere rente overwegen. Als u uw saldo in één betaling samenvoegt, wordt het gemakkelijker om aan te pakken wat u verschuldigd bent en kunt u het sneller afbetalen. Van zodra dat gewicht is opgeheven, kunt u aan uw andere financiële prioriteiten werken.

2. Begin vroeg met plannen

Stel stortingen op een individuele pensioenrekening niet uit, alleen omdat u denkt dat u niet genoeg geld heeft om het de moeite waard te maken. Als u zelfs maar een paar honderd euro's per maand investeert, kunt u er een gewoonte van maken - en u kunt uw bijdragen verhogen als u meer geld opzij kunt zetten.

Als u niet zeker weet waar u moet beginnen, neem dan contact op met een professionele LGBTQ financieel consultant om u op weg te helpen: hello@expatbeleggen.com

3. Bescherm uw gezondheid en financiële zekerheid

LGBTQ krijgen op het gebied van gezondheidszorg te maken met zowel discriminatie als belemmeringen die hen ervan weerhouden om hetzelfde niveau van zorg te krijgen als alle anderen. Dit leidt tot een lagere kwaliteit van leven en slechtere gezondheidsresultaten. Ondertussen kan een openstaande medische rekening uw financiële situatie op zijn kop zetten.

Om uw financiën en gezondheid te beschermen, moet u een betaalbare ziektekostenverzekering overwegen en ervoor zorgen dat u beschermd bent als u ooit medische hulp nodig heeft.

4. Bouw uw vermogen op

Nu u een solide basis heeft met een plan om met uw schulden om te gaan en te sparen voor uw pensioen, kunt u nadenken over uw financiële cadeau.

LGBTQ hebben vaak niet dezelfde toegang tot ondersteuning waarop anderen kunnen rekenen. Personen die zich als "queer" identificeren zeggen dat ze op familie en vrienden konden rekenen voor financiële steun voordat ze uit de kast kwamen, maar dat aantal daalde tot 20% nadat ze uit de kast kwamen. Er zijn echter nog genoeg manieren om financieel vooruit te komen.

Het kopen van een huis is een goede investering om ervoor te zorgen dat uw gezin zekerheid heeft en kan, samen met uw pensioenrekening, een belangrijk onderdeel van uw pensioen zijn. 

Een andere goede optie is het opbouwen van een beleggingsportefeuille en u heeft geen duizenden euro's nodig om aan de slag te gaan. In een mum van tijd kunt u uw centen omzetten in een gediversifieerde portefeuille.

5. Bereid uw begunstigden voor op success

Of u nu kinderen heeft of iets wilt nalaten aan uw gekozen gezin, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat al uw vermogen naar de juiste mensen gaat. Begin met het opstellen van een testament om ervoor te zorgen dat uw nalatenschap in de juiste handen terechtkomt.

U zult ook willen nadenken over het afsluiten van een levensverzekering, vooral als u een huis bezit. Dit zorgt ervoor dat uw gezin financieel wordt verzorgd als u er niet meer bent.

Andere manieren om geld te besparen of uw budget te verhogen

Alle voorbereidingen kunnen overweldigend lijken, maar als u een solide strategie heeft, kunt u de pensioenkloof overbruggen en als u meer geld nodig heeft om uzelf een beetje extra in de watten te leggen, heeft u de volgende opties:

  • Verlaag uw verzekeringspremies. Wanneer heeft u voor het laatst rondgekeken voor een betere prijs voor uw autoverzekering? Als het een tijdje geleden is, kan het u elk jaar meer dan 1.000 euro extra kosten. Kijk rond om er zeker van te zijn dat u het best mogelijke tarief betaalt. En terwijl u toch bezig bent, gebruik dezelfde techniek om ook honderden op de ziektekostenverzekering te besparen.
  • Pak uw studieschuld aan. Als de betalingen voor studieleningen een groot deel van uw maandbudget in beslag nemen, kunt u overwegen uw lening tegen een beter tarief te herfinancieren. Het kan u niet alleen elke maand geld besparen, maar het kan u ook helpen uw schulden jaren eerder af te lossen.

Wat is uw bestedingspatroon?

Als u weet waar uw geld naartoe gaat, kunt u betere financiële beslissingen nemen.

Wij kunnen u een overzicht van uw uitgaven bezorgen om precies te zien waar uw geld naartoe gaat. 

Geld beheren is eigenlijk vrij eenvoudiger en als u hierbij hulp nodig heeft, contacteer ons dan voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com