24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Licht aan het einde van de tunnel met beleggingslessen uit 2008

01-04-2023

We zijn hier eerder geweest. Het faillissement van de Silicon Valley Bank op 10 maart doet ons denken aan wat we zelf hebben meegemaakt tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2007 en 2008. Met 29 jaar als professionele belegger op ons actief, vertrouwen we op eigen ervaringen voor de beleggingsaanpak van onze expat klanten.

Wijsheid die verdiend wordt tijdens de crisis

  1. Als de weermannen hun paraplu's pakken, is er regen voorspeld. Bankpenningmeesters begonnen medio 2007 met het oppotten van liquiditeit - activa die gemakkelijk in contanten kunnen worden omgezet - toen liquiditeit nog niet op iemands radarscherm stond. Het had een duidelijk waarschuwingsbord moeten zijn.
  2. Liquiditeit is een lafaard. Ongeacht de sterkte van de balans of de franchise waarde, als de liquiditeit verdampt, wat meestal het geval is bij het eerste teken van problemen, wordt de perceptie van zwakte werkelijkheid.
  3. De lange termijn vooruitzichten zijn alleen van belang als u de lange termijn kunt halen. De cyclus van 2007-2008 evolueerde van bezorgdheid over inkomsten naar bezorgdheid over kapitaal en bezorgdheid over liquiditeit. Wij verwachten dat deze cyclus pas zal eindigen als we de cyclus omkeren en terugkeren naar een focus op inkomsten en tegen die tijd zullen veel financiële instellingen misschien niet meer onder ons zijn.
  4. Er is geen zilveren kogel. In de vroege stadia van de wereldwijde financiële crisis zou het de juiste beslissing zijn geweest om elke rally over overheidsoplossingen te verkopen. Drastische gebeurtenissen vragen om drastische maatregelen; alles minder zou een teleurstelling zijn.
  5. Vermijd de meest agressieve bedrijven. Wees voorzichtig wanneer u de woorden groei en innovatie hoort in verband met kredietverlening. Het maken van sector overschrijdende vergelijkingen kan helpen om vangrails te bieden om te beoordelen waar de gevaren kunnen zijn. Variaties in uitkomsten tussen de minst en meest agressieve bedrijven kunnen enorm zijn.
  6. Slecht nieuws is slecht nieuws. Als een bedrijf kapitaal nodig heeft en/of zijn dividend moet verlagen, overweeg dan om het zo te laten, zelfs als het lijkt alsof het al in de aandelen is geprijsd.
  7. Probeer niet door onbekende wateren te navigeren. Als de omstandigheden zo drastisch veranderen dat zelfs een ervaren belegger moeite heeft om de gebeurtenissen te verwerken, denken we dat het het beste is om af te haken. Dit gold zowel tijdens de technologie boom-bust-cyclus eind jaren negentig als tijdens de wereldwijde financiële crisis. De breuk met het verleden was in beide gevallen zo ingrijpend dat de geschiedenis niet langer als leidraad diende.
  8. In slechte tijden worden goede leningen verstrekt en in goede tijden slechte leningen. De winnaars in een kredietcyclus zijn meestal degenen met het kapitaal en de liquiditeit om te profiteren van de nood.
  9. Vertrouw op uw instinct en handel. De discontinuïteit van een crisis kan verlammend werken, maar het is belangrijk om flexibel te blijven en actie te blijven ondernemen met een vooruitziende blik.
  10. Zorg voor uzelf. Slaap, lichaamsbeweging en gezonde voeding zijn belangrijk om een constructieve houding te behouden. We zijn het aan onszelf en onze klanten verplicht om gezond te blijven.

Beleggingslessen in praktijk brengen

Het is moeilijk te voorspellen wanneer de huidige crisis zal eindigen, maar de ervaring heeft ons geleerd dat dit zal gebeuren en dat we hier doorheen zullen komen. Keer op keer hebben markten blijk gegeven van een opmerkelijk vermogen om crisissen te doorstaan en te herstellen en te gedijen.

We vertrouwen ook op de wijsheid van anderen. We kennen veel ervaren investeerders die meer dan 30 jaar beleggingservaring hebben.

Voorbij de bancaire onrust

Financiële crises achter zich laten kost tijd en kan chaotisch zijn. Regelgevers hebben snel actie ondernomen om de schade te beperken en het vertrouwen te herstellen en ze hebben een aantal zeer creatieve oplossingen bedacht. Maar die remedies hebben tijd nodig om door de markt te worden getest. Geduld is dus cruciaal.

Zoals in elke cyclus zullen er winnaars zijn. Onze mening is dat de sterken sterker zullen worden. Dat omvat zowel banken als bedrijven in andere sectoren die een sterke cashflow genereren en hun eigen groei kunnen financieren. Zo zijn geselecteerde technologie reuzen vandaag cashflow positief. Sommigen van hen deden enorme investeringen in hun bedrijf toen de tarieven bijna nul waren. Het zou veel duurder zijn voor concurrenten om die gevestigde exploitanten vandaag de dag uit te dagen.

We geloven dat er in alle sectoren kansen zullen ontstaan. De sleutel voor beleggers is om kalm te blijven, voorbij de turbulentie te kijken en klaar te staan om te handelen wanneer zich een kans voordoet.

Mocht u vragen hebben over internationale pensioenen, sparen, verzekeringen of vermogensopbouw en -beheer of wilt u uw bestaande beleggingsportefeuille gratis laten screenen (op die manier krijgt u een tweede opinie over de assets die u bij een andere bank en/of financiële raadgever aanhoudt), neem dan vrijblijvend contact met ons – hello@expatbeleggen.com - om de mogelijkheden door te nemen.