24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Wat gaat de beurs doen?

28-04-2023

We ontvingen vorige week een e-mail van iemand die geld heeft om te beleggen. Hij wilde weten of het nu een goed moment is of dat hij moet wachten.

Niemand kan met enige mate van nauwkeurigheid voorspellen hoe de beurs vandaag, deze week of dit jaar zal presteren. Nochtans blijven tal van "experts" hun mening verkondigen...

Als 's werelds toonaangevende economen en CFO's van blue-chipbedrijven niet kunnen voorspellen hoe aandelen zullen presteren, is er weinig hoop voor de rest van ons. Ja, we kunnen misschien gewoon geluk hebben. Veel voorspellers hebben roem gemolken uit een of andere "voorspelling" om vervolgens op hun gezicht te vallen als ze nog eens hun mond opendoen.

Er zijn twee redenen waarom we de markt niet kunnen voorspellen. De ene is gebaseerd op economie. We kunnen simpelweg niet in de toekomst kijken. De tweede is gebaseerd op hoe mensen reageren op economisch nieuws. Met andere woorden, zelfs als een Nostradamus met uiterste nauwkeurigheid gegevens zou kunnen verstrekken over toekomstige rentetarieven, bbp-groei, werkgelegenheidscijfers, individuele bedrijfswinsten en overheidsbeleid, zouden we nog steeds niet kunnen voorspellen hoe aandelen zullen presteren. Dat komt omdat economie de aandelenmarkt niet beweegt. Mensen doen dat. In april 2020, toen de pandemie woedde, belegden meer mensen in de markten dan dat ze hun belegging verzilverden. Daarom stegen de aandelenwaarden tijdens een van de meest uitdagende jaren in de economische geschiedenis. Niemand heeft dat voorspeld.

Zo crashten aandelen in 2008 vanwege factoren A, B en C, die allemaal samenkwamen. Experts leggen uit waarom de S&P 500 op een bepaalde dag steeg of daalde, op basis van iets dat gebeurde met bedrijfswinsten, politiek, rentedalingen of het geboortecijfer van de ijsberen die middag. Dit komt niet alleen voort uit de wens dat analisten en zakelijke netwerken er achteraf super slim uit moeten zien. Mensen moeten gewoon de wereld begrijpen, dus we verzinnen verhalen om uit te leggen waarom dingen zijn gebeurd. Maar hoe logisch ze ook zijn, die verhalen zijn typisch waanvoorstellingen die proberen onze geest op vaste grond te krijgen.

We kunnen de toekomstige economie niet voorspellen en zelfs als we dat zouden kunnen, kunnen we niet voorspellen hoe mensen op die economieën zullen reageren. Dus, hier is ons advies: volg de meningen van een of andere analyst op CNBC niet en beleg van zodra u wat geld opzij staan heeft en beleg zo regelmatig mogelijk.

U kan ons 24/7/365 contacteren voor een vrijblijvend gesprek: hello@expatbeleggen.com