24/7/365 for no-obligation consultation
en

Wat moet u doen als u een erfenis krijgt of plotseling rijk wordt?

29/01/2023

Omgaan met het verlies van een dierbare is moeilijk. Voor sommigen gebeurt dit verlies tijdens het erven van een aanzienlijk bedrag geld of andere activa.


Hulp krijgen om uw verdriet te uiten is van essentieel belang, net als aandacht voor de volgende stappen bij het beheren van uw nieuwe geld. Als erfgenaam krijgt u te maken met de erfenis afwikkelen en zaken afhandelen namens de overledene, samen met eventuele andere erfgenamen en dan heeft u vrijwel zeker ook hulp nodig om door dat proces te navigeren.


Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste vragen en uitdagingen die zich voordoen wanneer u plots met een geërfde rijkdom wordt geconfronteerd.

Voelt u zich schuldig over de geërfde rijkdom?

"Ik heb dit niet verdiend en ik heb niet het gevoel dat het mijn geld is om uit te geven."

Dit is een algemeen gevoel bij het erven van rijkdom, aangezien erfgenamen zich vaak ongemakkelijk voelen met geld dat ze niet zelf hebben verdiend. Maar de meeste families willen dat toekomstige generaties het goed hebben en hebben wat ze nodig hebben om een verschil te maken in de wereld.

Geld kan helpen bij het financieren van onderwijs, het kopen van een gezinswoning en het genieten van tijd samen. Dit is misschien precies wat uw geliefde voor u wilde toen zij u als begunstigde aangeduid hebben.

De oorsprong van rijkdom verzoenen

"Mijn familie verdiende dit geld met olie en andere dingen die de wereld schade toebrachten. Hoe verzoen ik wat ik heb met waar het vandaan komt?"

Soms kan familiegeld worden gezien als een duister verleden. Een cliënt vertelde ons dat zijn erfenis hem ongeluk zou brengen omdat het geld werd verdiend met oliebronnen die land verwoestten. Wij konden hem uiteindelijk met zijn erfenis verzoenen toen we deze transformeerden van iets waar hij last van had in iets dat overeenkwam met zijn waarden.

Eerst hebben we zijn geërfde portefeuille overgezet naar een portefeuille met bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen sterk verminderden en hielpen bij het bouwen van betaalbare woningen. Vervolgens berekenden we hoeveel hij duurzaam kon schenken aan liefdadigheidsinstellingen die open ruimte voor openbaar gebruik in stand hielden en land herstelden dat was beschadigd door energiewinning. Ten slotte hielp het schenken van gewaardeerde aandelen aan deze liefdadigheidsinstellingen om op zijn belastingen te besparen en begon een noodzakelijk genezingsproces voor hem om enkele van de fouten te herstellen waarvan hij dacht dat zijn rijkdom had bestendigd.

Uw erfenis afstemmen op uw waarden en schenken aan liefdadigheidsinstellingen zijn slechts enkele eenvoudige manieren waarop u uw erfenis kan verzoenen met de oorsprong ervan. Het openen van een door een donor geadviseerd fonds, filantropisch zijn of herstelbetalingen bieden, kan sommigen ook gemoedsrust bieden.

Het is begrijpelijk dat u in conflict bent over de oorsprong van uw erfenis. Gelukkig zijn er veel manieren om erfgenamen in contact te brengen met middelen en financiële adviseurs die begeleiding kunnen bieden.

Verantwoord omgaan met uw erfenis

"Wat als ik het verkeerd beleg en verlies wat ik heb gekregen? Ik wil niet onteren wat er voor mij is opgebouwd. Ik ben bang om wijzigingen aan te brengen aan de bezittingen die ik heb geërfd."

Sommige mensen voelen dat de Shell aandelen die ze van hun grootvader hebben geërfd, hun band met hem is en zijn bang dat hij van streek zou zijn als ze deze aandelen zouden verkopen. Het kan moeilijk zijn om afstand te doen van aandelen die worden gezien als de laatst overgebleven link met een geliefde.

Het is belangrijk en een eer om rekening te houden met de intenties van een geliefde. Zo vaak wordt er een erfenis nagelaten om een erfgenaam te helpen zijn dromen en doelen te bereiken; de erfgenaam is de hoop toevertrouwd dat ze met het geld zullen doen wat goed voor hem is.

En toch kan een goede rentmeester van het geld betekenen dat er belangrijke wijzigingen moeten worden aangebracht om die erfenis veilig te stellen. Het hebben van een aandelenportefeuille die een relatief klein aantal bedrijven en sectoren in de economie vertegenwoordigt, kan bijvoorbeeld de levensvatbaarheid van zelfs een grote portefeuille bedreigen.

Verantwoord omgaan met een erfenis kan soms overweldigend aanvoelen. De "traagheid" rond geld is begrijpelijk, aangezien beleggen intimiderend of mysterieus kan zijn. Een financiële professional hebben om u te helpen bij het navigeren door de volgende stappen voor uw nestei is misschien wel de beste stap die u kunt nemen.

Wanneer u overweegt met wie u wilt werken, is het belangrijk dat u iemand inhuurt die uw belangen voor ogen heeft. Of u nu een kind, kleinkind, geliefde of weduwe bent, het hebben van een betrouwbare financiële partner is cruciaal bij het nemen van financiële beslissingen, vooral in een moeilijke tijd. Overweeg bij het zoeken naar een vertrouwde professional iemand in te huren die als een fiduciair financieel adviseur werkt en die alleen vergoed wordt met een prestatievergoeding.

Een financieel adviseur kiezen

"De adviseur van mijn familie weet alles van het geld, dus misschien moet ik gewoon de status quo behouden. Bovendien lijkt het erop dat hij mijn familie goed heeft behandeld, dus ik denk dat hij weet wat hij doet."

Vrijwel iedereen heeft iemand nodig die hen helpt bij het maken van een financieel plan dat is afgestemd op hun doelen. De adviseur die geschikt was voor uw geliefde, is misschien niet de beste keuze voor u.

Uw financieel adviseur moet dingen duidelijk kunnen uitleggen, zonder vakjargon, en moet uw doelen voorop stellen. Wij moedigen iedereen altijd aan om met verschillende potentiële adviseurs te praten om een idee te krijgen van wie het beste bij hun stijl past en kan helpen met uw gelddoelen.

Werk samen met een adviseur die geen commissies van verzekeringsmaatschappijen aanneemt of die u erg dure producten verkoopt die helemaal niet in uw belang zijn. Ze leggen u altijd een geweldige lijst met vragen voor met veel vakjargon ... denk eraan, ga in de boot met een adviseur die begrijpt wat u wilt en niet wat hij wilt!

Een financieel plan maken

"Ik heb verhalen gehoord van iemand die zijn erfenis in slechts een paar jaar opblies. Hoe weet ik hoeveel geld ik kan uitgeven zonder op te raken? Ik heb nog nooit zoveel gehad - kan ik eerder met pensioen gaan?

Financiële planning moet een integraal onderdeel zijn van uw vermogensbeheer. Hoe u geld belegt, moet nauw verband houden met uw unieke doelen en situatie, niet met de grillen van de aandelenmarkt.

Voordat u een mooie nieuwe auto koopt, u zich haast om uw hypotheek af te betalen of te investeren in iets dat u niet begrijpt, moet u ervoor zorgen dat u duidelijk weet welke belastingen u mogelijk verschuldigd bent op uw erfenis (indien van toepassing), en hoe u het beste prioriteit kan geven aan uw financiële doelen en verplichtingen.

Een financieel adviseur kan u helpen bij het ontwikkelen van een routekaart voor vele wegen: betalen voor de universiteit, een belastingstrategie hebben die u niet zal verrassen, een renderende beleggingsportefeuille creëren die zo stressvrij mogelijk is en een duidelijk beeld geven van wat u duurzaam kan uitgeven en geven om niet zonder geld te komen te zitten. Uw adviseur kan u zelfs helpen bij het regelen van saaie maar belangrijke zaken, zoals ervoor zorgen dat u voldoende verzekerd bent en plannen maken voor wat er met uw vermogen gebeurt als u overlijdt.

Ongetwijfeld heeft iedereen deze hulp nodig; maar als u nieuw geld heeft dat u voorheen niet had, is het nog belangrijker!

Drie stappen die u moet nemen bij het ontvangen van een erfenis

Het erven van een grote som geld of activa kan vaak desoriënterend zijn. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat te doen of waar te beginnen. Hier zijn drie belangrijke stappen die u kunt nemen om duidelijkheid, richting en bescherming te bieden wanneer u die het meest nodig heeft:

  1. Maak een lijst met doelen voor uzelf en uw dierbaren en inventariseer hoeveel spaargeld, bezittingen en schulden u heeft.
  2. Neem contact op met een adviseur die u kan helpen met meer dan alleen beleggen. Uw adviseur moet rekening houden met de details van uw hele leven - niet alleen met het geldgedeelte - dus wanneer u het financiële deel ervan opneemt, kan het worden samengevoegd tot één samenhangende strategie. Kies de persoon bij wie u zich op uw gemak voelt en die uw vragen beantwoordt op een manier die voor u logisch is.
  3. Doe het rustig aan. Goedbedoelende vrienden en familieleden kunnen bepaalde dingen aanbevelen om te kopen of om in te investeren, zoals een bedrijf of een levensverzekering. Maak eerst een uitgebreid financieel plan met een adviseur, zodat u geen fouten maakt.

Door het in alle rust en zorgvuldig aan te pakken, stelt u uzelf in staat om geen fouten te maken die u heel wat geld kunnen kosten.

Ter afsluiting

Plotseling rijk worden kan een droom lijken die uitkomt - en dat kan ook zo zijn. En toch wilt u er niet alleen voor zorgen dat uw geld lang meegaat, maar ook de erfenis eren van de geliefde die u vertrouwde met hun levenswerk.

Veel klanten vertellen ons het volgende: 

"Ik weet niet zeker waarom ik niet eerder een adviseur had. Ik heb het gevoel dat u achter mij staat en dat ik niet ga struikelen."

Als u of iemand die u kent, geld erft, dan wilt u zich waarschijnlijk ook zo voelen!

Neem vandaag nog contact op met Expat Beleggen voor een vrijblijvend gesprek om te zien of we geschikt zijn voor uw behoeften: hello@expatbeleggen.com