24/7/365 voor een vrijblijvend gesprek
nl

Zo bereikt u als expat uw doelen voor pensioen

06-03-2023

Een van de grootste zorgen van expats blijft hoe ze het zich kunnen veroorloven om in het buitenland te blijven wonen als ze uiteindelijk met pensioen gaan. Expat "'s werelds beste plekken om met pensioen te gaan"-enquêtes omvatten altijd de kosten van levensonderhoud als een van de belangrijkste overwegingen bij het beoordelen van verschillende bestemmingen. En we weten allemaal dat sparen voor het pensioen een uitdaging is - de hoeveelheid geld die nodig is, kan voor velen een barrière zijn.

In feite druist sparen voor de toekomst in tegen de menselijke natuur. Gedrag economische studies suggereren dat we op basisniveau sterker worden gemotiveerd door korte termijn belangen dan door mogelijkheden op lange termijn. We zullen ook eerder pijn vermijden voordat we op zoek gaan naar voordelen. Hieruit volgt dat het niet meer dan menselijk is om vandaag weerstand te bieden aan het verminderen van discretionaire uitgaven (om pijn op korte termijn te vermijden), zelfs als dit ten koste gaat van het pensioen dat we willen (een lange termijn voordeel).

Hierna bekijken we enkele van de specifieke uitdagingen waarmee expats worden geconfronteerd die sparen in de weg staan. Vervolgens schetsen we enkele mogelijke oplossingen zodat u eventuele mentale blokkades kunt overwinnen en kan beginnen met sparen voor uw toekomst.

Uitdagingen waarmee expats worden geconfronteerd bij het sparen voor de lange termijn

Welvaart verwarren met rijkdom: er zijn hier twee hindernissen. Ten eerste, aangezien expats werken in een vreemde valuta zonder persoonlijke historische referentiepunten, heeft u vaak geen realistisch idee van hoeveel uw huidige levensstijl kost. Dit maakt het gemakkelijker om te veel uit te geven in wat soms "monopoliegeld" lijkt te zijn. Bovendien betalen werkgevers in veel gevallen een deel van de kosten van levensonderhoud door vergoedingen te verstrekken, zoals voor huur en auto, ziektekostenverzekering, ouderschapsverlof en het financieren van het onderwijs van uw kinderen. Dit leidt tot het onderschatten van uw werkelijke uitgaven en tot het hebben van een slecht idee van hoeveel er nodig is om uw huidige levensstijl na pensionering te behouden. Soms verwart u tijdelijk welvarend zijn met langdurig vermogen.

Denken dat u alle tijd van de wereld heeft: er is een neiging om aan te nemen dat uw situatie altijd zal verbeteren, een overtuiging die blijft bestaan, zelfs nadat uw topjaren achter de rug zijn. Gedeeltelijk komt dit doordat u meestal geen goede vergelijkingspunten heeft. Expat-detacheringen duren vaak kort (twee tot drie jaar) en u blijft niet in direct contact met dezelfde mensen in de loop van de tijd. Het is daarom moeilijk om een realistisch beeld te vormen van het verdien traject van een typische expat carrière op de lange termijn. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat ieders salaris (inclusief dat van u) altijd zal stijgen en u bent onvoorbereid als u erachter komt dat dit misschien niet het geval is.

Uit het oog, uit het hart: helaas komt de sterkste motivatie soms in de vorm van geloften om de fouten te vermijden die zijn gemaakt door iemand die we kennen. Maar expats hebben vaak geen zichtbare herinnering aan hoe een mislukte planning eruitziet. Degenen die met financiële problemen worden geconfronteerd, keren doorgaans terug naar hun thuisland waar er steun is (familie) om hen te helpen.

Zes dingen die expats kunnen doen om te beginnen met sparen

  1. Herken het probleem. Dit is altijd de eerste stap. Als u een van de bovenstaande uitdagingen in uw eigen situatie herkent, is de kans groter dat u actie onderneemt om ze op te lossen.
  2. Krijg een realistisch beeld van wat uw levensstijl kost. Neem alle kosten op, ook die uw werkgever nu dekt. Het is normaal om optimistisch te zijn, maar probeer de kosten te overschatten. Wij kunnen u helpen uw werkelijke bestedingspatroon bij te houden.
  3. Doe de cijfers. Bereken hoeveel u mogelijk nodig heeft om uw pensioen te financieren en hoeveel u maandelijks moet sparen en beleggen als u nu begint. Als u niet het geluk heeft om deel uit te maken van een generatie die gegarandeerde pensioenbetalingen ontving van hun werkgever, wees dan niet verbaasd als u vaststelt dat u ten minste het equivalent van USD 1 miljoen of meer moet sparen voordat u met pensioen gaat als u hoopt uw expat levensstijl te behouden.
  4. Wees ervan overtuigd dat maandelijks sparen een plezier is, geen pijn. Hiervoor kan een mentale truc nodig zijn. Beschouw de gewoonte om te sparen als een plezier, namelijk eerst uzelf betalen. Dit houdt een verschuiving in uw overtuiging in, namelijk eerst geld voor u opzij zetten aan het begin van elke maand, voordat u iemand anders betaalt of het aan iets anders uitgeeft.
  5. Vervang uitgaven door andere korte termijn genoegens. Als u eenmaal in staat bent om uw werkelijke uitgaven te kwantificeren, zal het u misschien verbazen hoeveel er naar korte termijn consumptie gaat, zoals uit eten gaan, dwangmatig winkelen of dure hobby's. Door uw gewoonten te veranderen, zult u merken dat u dit graag door andere activiteiten vervangt. Probeer een goedkope hobby of sport op te pakken, word lid van een club, leer hoe u uw eigen gastronomische eten kookt, of ga zelfs gewoon picknicken met uw gezin of een wandeling in het park maken.
  6. Weersta de drang om gelijke tred te houden met iedereen rond u. Vergeet niet dat veel expats die het goed lijken te hebben, slechts tijdelijk rijk zijn met door de werkgever gefinancierde huisvesting en privéscholen voor kinderen. Vaak hebben ze hun financiële toekomst nog niet veiliggesteld en zijn ze eigenlijk niet rijk. Laat u niet verblinden door mooie auto's en hoge bestedingspatronen. Het is geen schande om de valstrikken van de consumptie maatschappij te vermijden of te weigeren anderen te volgen in de financiële vergetelheid.

Sparen - Gewoon doen!

Als het gaat om sparen voor het pensioen, worden expats geconfronteerd met alle normale tests van de menselijke natuur – u heeft de neiging om de korte termijn pijn van sparen vandaag te vermijden, zelfs als dit uw lange termijn doelen, zoals een comfortabel pensioen, in gevaar kan brengen. U heeft ook te maken met extra uitdagingen die specifiek zijn voor uw expat levensstijl. Door u echter bewust te worden van de valkuilen en de hierboven beschreven stappen te volgen, kan u uw mentale blokkades overwinnen en beginnen met sparen!

Contacteer ons vandaag nog voor een vrijblijvend onderhoud: hello@expatbeleggen.com